Piekielna kuchnia Anety

Wpis

niedziela, 13 marca 2011

CHILI CON CARNE

Pomysł zrobienia chili con carne chodził za mną już od dłuższego czasu.. Ale dopiero po znalezieniu kilka dni temu idealnego przepisu udało mi się to ugotować... I o dziwo mimo ostrego smaku rodzinka była zachwycona :)

 

Przepis znalazłam tutaj

http://www.wielkiezarcie.com/recipe2515.html oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam:)




SKŁADNIKI ( NA 4 OSOBY):

  • 500 g miesa mielonego
  • 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostke)
  • 2 cebule (pokrojona w kostke)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 zabki czosnku (drobno pokrojone)
  • pusza pomidorow (bez skory) lub 3 świeże pomidory
  • 2 szklanki rosolu (z kostki)
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn
  • Można dodać też fasolę z puszki ( ja nie dodałam)
Mięso podsmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, a nastepnie poddusic z chili, papryka, 
przecierem pomidorowym i cayenn. Zalac rosolem, dodac pomidory z puszki (wraz z sokiem)
i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut. Na koniec dodac kukurydze ( i ew fasolę)
i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Doprawic sola i ewentualnie pieprzem cayenn. 
Udekorowac bazylią.
Konsystencja powinna byc dosyc gesta.
Chili con carne mozna podawac z ugotowanym na sypko ryzem lub po prostu z chlebem


Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
piekielnakuchniaanety
Czas publikacji:
niedziela, 13 marca 2011 10:20

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów