Piekielna kuchnia Anety

Wpis

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

BAJADERKA CZYLI MÓJ SPOSÓB NA ZAKALEC

No cóż.. nie zawsze mi wszystko wychodzi...w końcu każdemu się czasem zdarza upiec zakalca;) Ale na szczęście udało mi się go uratować i z mojego nieudanego ciasta wyszły pyszne czekoladowe bajaderki;)

 

bajaderki

 

SKŁADNIKI:

 

  • około 70dag pokruszonych ciast, ciasteczek, babeczek itp (może być zakalec ;> )
  • pół szklanki mleka
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu, marmolady lub powideł
  • pół szklanki bakalii (orzechy, suszone owoce, rodzynki)
  • pół paczki pokruszonych herbatników
  • łyżka rumu (opcjonalnie)
ponadto
  • pół paczki mlecznej czekolady
  • łyzka masła
  • 4 łyżki mleka
  • paczka wiórków kokosowych
Zagotować mleko z masłem i kakao. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Bakalie posiekać, Wszystkie składniki umieścić w misce, zalać przestudzonym mlekiem. Wyrobić na gładką masę, formować kulki (wielkość według gustu).
Czekoladę z masłem i mlekiem roztopić w kąpieli wodnej.
Gotowe kulki maczać w tak przygotowanej polewie czekoladowej i obtaczać w wiórkach kokosowych. Wstawić na godzinę do lodówki. Gotowe:)
SMACZNEGO!!

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piekielnakuchniaanety
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 kwietnia 2011 00:07

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • panna_malwinna napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/18 10:21:39:

    jaki fajny pomysł. podobają mi się te kuleczki;)

  • Gość Shona - napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/05/09 12:22:47:

    he he x-D

    nawet z zakalca potrafisz zrobic cudo x DDe

    he he ;D

  • kuchennefascynacje napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/11 18:15:55:

    To też mój sposób na pozostałości ciasta,lekko podrasowane a jak zachwalane hihih ;)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/12/29 21:55:09:

    Nigdzie nie znalazłam innego niż bajaderki przepisu na ciasto z zakalca. Ludzie nie mają jednak wyobraźni, ja dzięki temu że mam i chętniej używam jej niż przepisów, produkuję często zakalec. Nie lubimy go więc dodaję oliwy, proszku, płatków owsianych, lu kaszki manny,słonecznika lub maku,i robię kuleczki i rozgniatam na blasze, powstają po upieczeniu pyszna ciasteczka i już. Powodzenia i fantazji.

  • Gość Kasia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/11/05 09:18:03:

    Wypadałoby sprecyzować listę składników. Co to znaczy pół kostki masła, pół paczki herbatników albo pół paczki mlecznej czekolady. Nie idzie podać w gramach ? Paczki herbatników są różne, kostki masła również są różne a mlecznej czekolady nigdy nie widziałam w "paczkach" myślę że autorce chodziło raczej o tabliczkę ale należy wziąć pod uwagę że tabliczki mają 50g , 100g, 200g a nawet 300g skąd .

  • Gość Kasia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/11/05 09:19:59:

    Skąd* mam wiedzieć o co dokładnie chodzi autorce .

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów