Piekielna kuchnia Anety

Wpis

środa, 04 maja 2011

SAJGONKI ANETY

Sajgonki są jednym z moich popisowych dań i zarazem jednym z pierwszych eksperymentów kulinarnych. Zawsze smakują wspaniale. Moja rodzinka średnio raz w miesiącu sobie o nich przypomina i prosi aby je zrobić. A że wszystkim smakuje to zazwyczaj się na to zgadzam;)

 

Przepis dodaje do akcji Widelcem po Azji. 

Z Widelcem po Azji

 

sajgonki

 

SKŁADNIKI:

  • około 15 sztuk papiery ryżowego
  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 6 dużych pieczarek
  • garść cienkiego pokruszonego makaronu
  • marchewka
  • duża cebula
  • 4 liście kapusty pekkińskiej
  • sos sojowy
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • jajko
  • olej do smażenia

Mięso mielone podsmażyć z solą i pieprzem. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone na małe kawałki, marchewkę w słupkach i porwane liście kapusty pekińskiej. Makaron zalać wrzatkiem, przykryć i odstawic na 10 minut. Potem odsączyć i dodać do miesa. Chwilę poddusić. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz, paprykę do smaku. Każdy płatek papieru ryżowego zamoczyć na moment w ciepłej wodzie. Położyć na deskę, nakładać farsz i zawijać. Gotowe sajgonki pozostawic do wyschnięcia papieru ryzowego. Smażyć krótko w głebokich, gorącym oleju. Podawać z sosem słodko-pikantnym.

 

 

Jak zawijać sajgonki. 

1.

sajgonki

2. sajgonki

3.sajgonki

4.sajgonki

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piekielnakuchniaanety
Czas publikacji:
środa, 04 maja 2011 16:39

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • trzcinowisko napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/04 16:59:44:

    Sajgonki króluja...cos czujuę że muszę się zaopatrzyć w granulat sojowy i ruszyć do dzieła:))

  • Gość Ola napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2011/05/04 18:50:21:

    uwielbiam sajgonki! moja mama robi je smażone w głębokim tłuszczu z dużą ilością wiosennych warzyw i z kurczakiem. A te Twoje brzmią równie pysznie, więc chyba się skuszę :) pozdrawiam, Ola z czteryporysmaku.blogspot.com

  • trzcinowisko napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/04 20:38:54:

    Aneto! dziękuję za odwiedziny:) jak juz spróbujesz to daj znac jak wyszzła herbatka:)))

  • Gość Shona - napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/05/09 12:14:40:

    no więc ... ;-)
    nie ukrywam iż kopnął mnie zaszczyt jedzenia tych o to w/w sajgonek i nie mogę już dłużej ukrywać, że są naprawdę pycha .!
    szczerze powiem, że nie jadam sajgonek np. tych z chińskich barów, przyczyna jest jedna : nie smakuja mi. ;-P
    ale ten przepis jest pycha x DD

  • nathalia8 napisał(a) komentarz datowany na 2011/05/09 22:16:24:

    musze sie w koncu zabrac za te sajgonki!u ciebnie pieknie sie prezentuja i nabralam na nie strasznej ochoty!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów