Piekielna kuchnia Anety

Wpis

wtorek, 29 maja 2012

Tarta Warzywna

Nigdy wcześniej nie robiłam tart wykwintnych. Jednak gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go szybko zrobić. Tarta wyszła bardzo dobra. Gorąco polecam.

 

tarta

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 3/4 paczki masła
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżka otrąb pszennych (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • paczka mieszanki warzywnej (mogą być też świeże warzywa)
  • 1 jajko
  •  3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)



Ciasto: Masło posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść. Włożyć do lodówki na około pół godziny.

Nadzienie: Warzywa ugotować na półtwardo. Resztę składników wymieszać.

Wykończenie: Schłodzone ciasto wyłożyć do formy na tartę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć ugotowane warzywa i zalać nadzieniem. Piec jeszcze przez 35 minut. Do zarumienienia brzegów.

Smacznego!

 

 

 

Tartę można z łatwością podzielić i włożyć do piknikowego kosza, dlatego przepis dodaję do akcji:


 

Czas na piknik 2012

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piekielnakuchniaanety
Czas publikacji:
wtorek, 29 maja 2012 10:09

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bebak21 napisał(a) komentarz datowany na 2012/06/21 22:44:03:

    Nawet nie wiesz jak się cieszę, że mój przepis Cię zainspirował. A jeszcze bardziej się cieszę, że Ci smakowało.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Ewa

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów