Piekielna kuchnia Anety

Wpis

czwartek, 13 września 2012

Brazylijskie kokosowe bułeczki

Drożdżowe wypieki zawsze napawały mnie lekkim przerażeniem... Niestety nie mam jeszcze (ale mam nadzieję, że kiedyś będę miała) maszyny do wyrabiania ciasta, dlatego zawsze robię to ręcznie i mówiąc szczerze średnio to lubię. No i to wyrastanie... nie wiem jak to się dzieję, że  czasami ciasto ślicznie mi wyrośnie, a innym kompletnie nie zamierza powiększyć swojej objętości.

Dlatego już kompletnie nie wiem, co mnie skłoniło do zrobienia wczoraj aż dwóch różnych wypieków drożdżowych. To chyba wszystko przez kompletny brak pieczywa w domu i brak chęci do wyjścia do sklepu oraz pachnące zdjęcia na blogu Arabeski. Jeśli chodzi o pierwszy wypiek to nie mam się czym chwalić, bo moje bułki z przedziałkiem wyszły co prawda smaczne, ale niewyrośnięte no i nawet nie zdążyłam zrobić im zdjęć, bo domownicy wszystkie zjedli. Ale myślę, że jeszcze się do nich przymierzę i może wyjdą jeszcze lepsze.

Ale za to bułeczki kokosowe o dziwo wyszły mi bardzo dobre, duże i pachnące kokosem. dlatego gorąco je polecam;)

bułeczki kokosowe

 

Składniki (na ok 20 bułeczek):

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej (około 525g)
  • 60 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży (można też użyć suchych)
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki wiórków kokosowych (200g)

+odrobina mleka lub białko do posmarowania bułeczek

 

Wykonanie:

Mleko podgrzać, by było letnie, dokładnie rozpuścić drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć folią i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia przez około 1-2godziny.

Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać (około 4 minuty) składniki farszu, aż cukier się rozpuści, a wiórki wciągną mleko. Przestudzić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i posmarować równomiernie kokosową masą, zrolować. Podzielić na około 20 części i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem lub mlekiem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-20 minut.

Smacznego;)


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piekielnakuchniaanety
Czas publikacji:
czwartek, 13 września 2012 11:39

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość KulinarnaJa napisał(a) z 83.142.121.* komentarz datowany na 2012/09/13 12:00:10:

    Też żyję nadzieją, że zdąbędę taką maszynę :) A drożdżówki lubię, kokos tez bardzo lubię = muszę zrobić! :)

  • Gość Emcia napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2012/09/14 12:13:06:

    mmmm pyszności!

  • oluus90 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/17 11:57:24:

    dawno nie piekłam bułeczek, tęsknię za tym smakiem ;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów