Piekielna kuchnia Anety

Wpis

niedziela, 30 września 2012

Kotleciki warzywne

 

Miały być kotleciki z kalafiora, ale dodałam do nich trochę kapusty, która została po ostatnim obiedzie, marchewkę i  pietruszkę, więc powstały warzywne kotleciki.

Wyszły bardzo delikatne, smaczne i zdrowe. Podałam je z sosem ze świeżych pomidorów i pure z ziemniaków;) Polecam.

 

kotleciki

 

Składniki:

  • pół średniego kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1/4 główki kapusty
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 4-5 pieczarek
  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 jajko
  •  sól, pieprz, słodka i ostra papryka 
  • bułka tarta do panierowania

 

Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy.

Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotujemy razem z kalafiorem na parze do miękkości, 

Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pieczarkami na łyżce masła.

Bułkę moczymy w wodzie.

Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i  kaszę mannę*. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku. 

Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni aż do zarumienienia z dwóch stron. 

Kotleciki podajemy z sosem ze świeżych pomidorów i pure;)

 

SMACZNEGO;)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piekielnakuchniaanety
Czas publikacji:
niedziela, 30 września 2012 19:34

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kamciss napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/30 21:41:04:

    Jakie pyszności. Jeszcze nigdy nie robiłam takich kotlecików.
    Zapraszam do siebie :)

  • kamila19851 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/07 09:02:00:

    Te kotlety wyglądają bardzo smakowicie

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów