Piekielna kuchnia Anety

Wpis

wtorek, 02 października 2012

Sos ze świeżych pomidorów

Ten sos robiłam już wiele razy. Jest idealny jako sos do spaghetti, ryżu, do pokazywanych ostatnio przeze mnie Kotlecików warzywnych czy Ryżowo-chlebowych.


sos

 

Składniki:

  • 5-6 dużych pomidorów
  • łyżka masła, łyżka mąki i trochę wody
  • kilka łyżek ketchupu
  • sól, pieprz, świeża bazylia, inne zioła wg uznania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je i przełożyć do rondelka. Gotować, aż się rozpadną. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

W osobnym rondelku zrobić zasmażkę. Masło rozpuścić, dodać do niego łyżkę mąki i chwilę podsmażyć. Następnie dolewamy wody. Zasmażkę dodajemy do pomidorów i mieszamy, aż sos zgęstnieje. 

Można dodać trochę ketchupu do smaku.

Sos podajemy.

SMACZNEGO:)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piekielnakuchniaanety
Czas publikacji:
wtorek, 02 października 2012 13:55

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Emcia napisał(a) z *.jeleniagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2012/10/15 19:59:05:

    bardzo ciekawa opcja na sosik :)

  • blenda2007 napisał(a) komentarz datowany na 2012/10/18 14:18:38:

    wypróbuje:D

  • Gość Adam napisał(a) z *.tvsat364.lodz.pl komentarz datowany na 2014/02/01 14:54:58:

    Fajny przepis, łatwy w wykonaniu, a sos naprawdę smaczny. Ja dodałem jeszcze odrobine papryki pokrojonej w kostkę. Smacznego:))

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów