Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • środa, 30 marca 2011
  • niedziela, 27 marca 2011
    • SAŁATKA Z POREM

      Po znalezieniu akcji "Pora na pora" wiedziałam, że muszę wziąść w niej udział i postanowiłam zrobić z nim sałatkę. Po piersze uwielbiam pora, po drugie mam manię twoerzenia najróżniejszych, różnokolorowych sałatek. Dodam tylko, że sałatka zniknęła w ciągu godziny od pojawieniu się jej na stole :)

       

       

      SKŁADNIKI:


      • 1 duży por
      • 30 dag szynki konserwowej
      • puszka kukurydzy konserwowej
      • puszka groszku konserwowego
      • 3 łyżki majonezu
      • sól i pieprz do smaku
      Pora i szynkę konserwową pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać z kukurydzą i groszkiem. Dodać majonez. Przyprawić do smaku.
      SMACZNEGO
      Przepis bierze udział w akcji : http://durszlak.pl/akcje/pora-na-pora

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 marca 2011 22:23
    • SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM W GALARECIE

      Na ten weekend miałam zapowiedzinych gości i przy tym trochę wolnego czasu, więc postanowiłam trochę zaszaleć z gotowaniem :) Na pierwszy ogień poszła szynka w galarecie. Przepis miałam podpatrzony już wcześniej z restauracji w której pracuję, więc wykoananie nie sprawiło żadnego problemu...

      SKŁADNIKI

       

      • kilka plastrów szynki konserwowej
      • sos chrzanowy ( można kupić gotowy lub zrobić własny. U mnie była to mieszanka chrzanu i majonezu w stosunku 1:1)
      • 2 kostki rosołowe
      • żelatyna
      PRZYGOTOWANIE:

      Sos chrzanowy zawijamy w szynkę w ciasne roladki. Ukladamy na półmisku. Można dowolnie udekorować kukurydzą konserwową, groszkiem, marchewką lub drobno pokrojoną papryką.
      Kostki rosołowe* rozmpuszczany w 2 szklankach wody. Dodajemy 3 łyżki żelatyny.Przecedzamy przez sitko i zostawiamy.. Gdy żelatyna lekko stężeję zalewamy nią szynkę. Czekamy na całkowite stężenie i gotowe.
      *zamiast kostek rosołowych można użyć zwykłego rosołu.
      SMACZNEGO !!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM W GALARECIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 marca 2011 21:55
  • środa, 23 marca 2011
    • LIKIER CAPPUCINO

      Delikatnie kawowy, idealnie słodki o lekkim posmaku orzechów i alkoholu.

      Najczęsciej jest robiony na damskie pogaduszki, ale z powodzeniem można go dodać jako dodatek do lodów lub kawy. POLECAM!! :)

       

       

      SKŁADNIKI:

       

      • 200 ml wody
      • 100 ml (lub więcej) spirytusu (lub vódki)
      • puszka mleka skondensowanego słodkiego
      • paczka cappucino orzechowego
      Wszystkie składniki wymieszać. Na koniec dodać spirytus:)
      (Z przepisu wychodzi około 0,7l likieru.)

      SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „LIKIER CAPPUCINO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2011 16:58
    • RISOTTO WG ANETY

      Nie poszłam dzisiaj do szkoły więc zostałam przydzielona do zrobienia rodzinnego obiadu. Tematem przewodnim miał być ryż, wiec od razu wymyśliłam risotto. Jednak po długich poszukiwaniach nie znalazłam idealnego przepisu na to danie i stworzyłam swoją własną kombinację:)

      SKŁADNIKI:

       

      • 2 szklanki ryżu
      • 2 cebule
      • 3 większe pieczarki
      • marchewka
      • 400 g łopatki wieprzowej
      • pół puszki groszku konserwowego
      • 1 papryka
      • kostka rosoowa knorra
      • sól, pieprz, vegeta do smaku
      WYKONANIE:

      Mięso pokroić w kostkę i smażyć na patelni na 2 łyżkach oliwy przez około 10 min. W tym czasie pokroić cebulę, pieczarki, marchewkę i paprykę w kosteczkę i dodać do mięsa. Dusić kolejne 10 minut. Dodać groszek, kostkę rosołową i doprawić do smaku. Ugotować ryż i wymieszać go z upieczonym mięsem. Gotować jeszcze przez 5 minut mieszając. Podawać ze startym żółtym serem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2011 12:50
  • wtorek, 22 marca 2011
    • CIASTO KAKAOWE Z KOKOSEM

      Proste, szybkie ciasto z przepisu Doroty. Słodkie, kakaowo-kokosowe, idealne dla fanów takich kombinacji. Jest na tyle proste że nawet laik sobie z nim poradzi...:)

      BISZKOPT

      • 5 jajek
      • 1,5 szklankI mąki pszennej
      • pół szklanki cukru
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, a następnie mąkę z proszkiem i kakao. Wyłożyć na nasmarowaną blachę i piec  temperaturze 180°C przez około pół godziny. Odstawić do przestygnięcia.

      MASA KOKOSOWA:
      • 1/2 litra mleka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 20 dag masła
      • 25 dag wiórek kokosowych
      • cukier waniliowy
      Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

      POLEWA:
      • Pół paczki margaryny
      • 3 łyżki kakao
      • 2 łyżki wody
      • pół szklanki cukru
      składniki rozpuścić. Gotową polewą polać ciasto:)
      SMACZNEGO!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 marca 2011 21:16
  • sobota, 19 marca 2011
    • szarlotka z kiślem

      Od tygodni chodzi za mną ciasto z jabłkami, więc dzisiaj skoro miałam trochę czasu wyszperałam najcudowniejszy przepis na szrlotkę kiślem.

      CIASTO:

      SKŁADNIKI:

       

      • 3 szklanki mąki
      • 2łyżki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 4 żółtka
      • 250 g margaryny
      Ciasto zagnieść i ulepić 2 kulki większą wyłożyć na natłuszczoną formę mniejszą chowamy na pół godziny do zamrażarki.
      MASA JABŁKOWA:
      • 2 kg jabłek
      • pół szklanki cukru
      • cukier waniliowy
      • łyżeczka cynamonu
      Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki, podsmazyć je z cukrami i cynamonem do miękkości.
      Wyłożyć na ciasto.
      PIANKA:
      • 4 białka
      • pół szklanki cukru pudru
      • kisiel żurawinowy (lub inny)
      Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i kisiel.
      Pianką przykryć masę jablkową. Na wierzch położyć drugą częć startego ciasta.
      Piec w temp 180 C około 40 minut.
      SMACZNEGO!! :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 19 marca 2011 18:54
  • środa, 16 marca 2011
    • Zebra

      Jest to jedno z tych ciast które robiłam sama tylko pod bacznym okiem okiem mamy gdy byłam dzieckiem:) Jest proste w przygotowaniu  i bardzo szybkie:)

      SKŁADNIKI:

       

      • 2,5 szklanki mąki
      • 1,5 szklanki cukru
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 4 jajka
      • szklanka wody
      • 0,5 szklanki oleju
      • 3 łyżki kakao

      WYKONANIE:


      Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier , żółtka, wodę i olej. Następnie po trochu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
      Dzielimy ciasto na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao.
      Blachę smarujemy tłuszczem i wylewamy na przemian ciasto jasne i ciemne. Pieczemy około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 C.
      SMACZNEGO!!



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 16 marca 2011 22:40
  • niedziela, 13 marca 2011
    • CHILI CON CARNE

      Pomysł zrobienia chili con carne chodził za mną już od dłuższego czasu.. Ale dopiero po znalezieniu kilka dni temu idealnego przepisu udało mi się to ugotować... I o dziwo mimo ostrego smaku rodzinka była zachwycona :)

       

      Przepis znalazłam tutaj

      http://www.wielkiezarcie.com/recipe2515.html oczywiście delikatnie go zmodyfikowałam:)




      SKŁADNIKI ( NA 4 OSOBY):

      • 500 g miesa mielonego
      • 2-3 czerwone papryczki chili (drobno pokrojone)
      • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostke)
      • 2 cebule (pokrojona w kostke)
      • 1 łyżka przecieru pomidorowego
      • 4 zabki czosnku (drobno pokrojone)
      • pusza pomidorow (bez skory) lub 3 świeże pomidory
      • 2 szklanki rosolu (z kostki)
      • 200 g kukurydzy z puszki
      • bazylia, sol, pieprz, pieprz cayenn
      • Można dodać też fasolę z puszki ( ja nie dodałam)
      Mięso podsmazyc na oliwie z cebula i czosnkiem, a nastepnie poddusic z chili, papryka, 
      przecierem pomidorowym i cayenn. Zalac rosolem, dodac pomidory z puszki (wraz z sokiem)
      i gotowac pod przykryciem jakies 15-20 minut. Na koniec dodac kukurydze ( i ew fasolę)
      i pogotowac jeszcze 2-3 minuty. Doprawic sola i ewentualnie pieprzem cayenn. 
      Udekorowac bazylią.
      Konsystencja powinna byc dosyc gesta.
      Chili con carne mozna podawac z ugotowanym na sypko ryzem lub po prostu z chlebem


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 marca 2011 10:20
  • sobota, 12 marca 2011
    • CREME BRULEE

      Przepyszny delikatnie waniliowy deser. Zrobiłam go na próbę w niewielkiej ilości ale jest tak cudowny, że niedługo znowu go zrobię:) I może wtedy zrobię własne zdjęcia, bo dzisiaj zanim o tym pomyślałam był już zjedzony.
      Przepis i zdjęcie pochodzi od Dorotus76 z http://mojewypieki.blox.pl/html
      Przepyszny delikatnie waniliowy deser. Zrobiłam go na próbę w niewielkiej ilości ale jest tak cudowny, że niedługo znowu go zrobię:) I może wtedy zrobię własne zdjęcia, bo dzisiaj zanim o tym pomyślałam był już zjedzony.
      Przepis i zdjęcie pochodzi od Dorotus76 z http://mojewypieki.blox.pl/html
      SKŁADNIKI:

      • 300 ml śmietany kremówki (użyłam śmietanki Elmlea 36 proc. tłuszczu)
      • 4 żółtka
      • 3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią (ja użyłam 2 łyżki cukru pudru z cukrem waniliowym)
      • cukier do skarmelizowania: 3 łyżki (można użyć cukru brązowego
      WYKONANIE:

      Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia.

      W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem. Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną, przestudzoną śmietanką. jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne

      Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny

      Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CREME BRULEE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2011 21:48

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów