Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • sobota, 23 kwietnia 2011
  • piątek, 22 kwietnia 2011
    • babka cytrynowa

       

      Jak zwykle przed świętami wpadłam w szał gotowania i cały dzień spędziłam w kuchni, ale opłacało się i czuję się spełniona;)

      Długo zastanawiałam się jaka babka będzie najlepsza na świeta i w końcu wybrałam babkę cytrynową powstałą z miksu kilku przepisów. wyszła pyszna, nie za sucha, z bardzo dobrze wyczuwalną cytryną. Polecam;)

      Przepis bierze udział w akcji:

       

      i

      Wielkanocne gotowanie

       

      babka cytrynowa

      SKŁADNIKI:

      • 250 g mąki
      • 200 g cukru
      • 200 g masła
      • 4 jajka
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • sok wyciśnięty z  cytryny
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      Masło rozpuścić. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach. Żółtka miksować z curem, dodać roztopione masło, mąkę, proszek, skórkę  i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać. Przełożyć do wysmaowanej  tłuszczem formy i piec w temperaturze 180C przez 40 minut. Przestudzoną babkę ozdobić lukrem.
      SMACZNEGO:)
      babka cytrynowa
      a tu babka w wersji do koszyczka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 22 kwietnia 2011 15:44
  • czwartek, 21 kwietnia 2011
    • Mazurek makowy

      Oto i mój kolejny wielkanocny mazurek. Chociaż równie dobrze można go zrobić jako zwykłe ciasto przełozone np. powidami. U mnie w wersji śiwatecznej, ozdobionej jak na prawdziwego mazurka przystało;) Jescze go gotowego nie próbowaliśmy, ale trudno było przegonić rodzinkę od surowego ciasta, więc myślę, że wyjdzie dobry;)

      Przepis bierze udział w akcji:

      i Wielkanocne gotowanie

       

      mazurek makowy

      SKŁADNIKI:

       

      • 5 Jajek
      • 1,5 szklanki mąki
      • 1 szklanka cukru
      • 3/4 szklanki śmietany
      • 1,5 szklanki maku
      • 3/4 paczki margaryny
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Mąkę z proszkiem, cukrem i makiem wymieszać. Dodać żółtka, rozpuszczoną margarynę i śmietanę.  Na końcu dodać pianę ubitą z białek. Wymieszać wsypując rodzynki i pokrojone orzechy. Przelać do dużej formy. Piec w temperaturze 180°C przez pół godziny.
      Można polać polewą czekoladową lub lukrem i dowolnie udekorować;)
      SMACZNEGO!
      mazurek makowy

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2011 23:11
    • mazurek mocno alkoholowy

      Co Anetka najbardziej lubi w przygotowaniach przedświątecznych?? Oczywiście ozdabianie mazurków;) Była to oczywiście pierwsza rzecz do której się dzisiaj z siostrą zabrałyśmy.

      Przepis na mazurek pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Jest bardzo dobrą odmianą po baardzo słodkich ciastach wielkanocnych, ale jeśli ktoś nie lubi tak mocnej, czekoladowej i gorzkiej polewy może dodać mniej kakao i alkoholu ;)

      Mazurek bierze udział w akcji:

      i Wielkanocne gotowanie

      maz
      CIASTO:
      • 30dag mąki
      • 20dag masła
      • 10dag cukru pudru
      • 2 żółtka
      • szczypta soli
      Wszystkie składniki razem ugnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wyłożyć do rozgrzanego do 180C piekarnika i piec przez 10 minut.

      POLEWA CZEKOLADOWA:
      • 5 łyżek cukru
      • 5 łyżek wody
      • 1/5 paczki masła
      Wszystkie składniki zagotować. Po ostudzeniu dodać 4 łyżki kakao, 50 ml spirytusu i wcisnąć 1/3 cytryny.

      Polewę wyłożyć na ciasto. Dowolnie udekorować.
      A te zrobiła moja siostra.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2011 22:38
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2011
  • niedziela, 17 kwietnia 2011
    • Bigos po cygańsku

      Przepis na bigos który u nas w rodzinie jest już od pewnego czasu, ale dopiero wczoraj postanowiłam sama go zrobić. Jest ciekawym zamiennikiem tradycyjnego bigosu. U nas zrobił furrorę:)

      bigos po cygańsku

      SKŁADNIKI:

      • 1 kg pieczarek
      • 5 średnich cebul
      • słoik papryki
      • słoik ogórków konserwowych
      • 1 kg mięsa mielonego
      • ketchup pikantny
      • chili (opcjonalnie dla lubiących ostrzejszy smak potraw)
      pieczarki, cebule, ogórki i paprykę kroimy w paseczki i osobno podsmażamy. Przekłądamy do jednego garnka.
      Mięso mielone doprawiamy pieprzem i wegetą. Dodajemy jajko i wymoczoną, wyciśniętą bułkę. Mieszamy i formujemy małe kulki i smażymy jak mielone. Po wystudzeniu dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy ketchup i dusimy przez około 20 minut mieszając. Gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos po cygańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 kwietnia 2011 18:18
  • sobota, 16 kwietnia 2011
    • PIERNIK KRAKOWSKI

      Już strasznie długo chodził za mną piernik.. Taki pachnący, z powidłami i bakaliami, więc gdy nadarzyła się okazja do upieczenia ciasta, wiedziałam że to musi być to.

       

       

      SKŁADNIKI:

      • 400g mąki
      • pół paczki margaryny
      • szklanka cukru
      • 2 jajka
      • 4 łyżki powideł
      • 3 łyżeczki kakao
      • op. przyprawy do piernika
      • 1 szklanka mleka
      • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
      • bakalie ( u mnie orzechy włoskie, kandyzowany ananas i suszone jabłka)
      Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Dodać: mleko, kakao, mąkę z sodą, przyprawę do piernika. Mieszajac dołożyć powidła. Następnie wlać tłuszcz. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać bakalie, zamieszać. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem podłużnej formy. Piec w temp. 180°C około 40minut. Piernik można polać polewą czekoladową i przełożyć powidłąmi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIERNIK KRAKOWSKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 16 kwietnia 2011 00:06
  • poniedziałek, 11 kwietnia 2011
    • CIASTO KOKOSOWE Z BUDYNIEM

      Jak zwykle gdy miałam trochę czasu postanowiłam coś dobrego upiec. Po przejrzeniu kilkudziesięciu stron z przepisami zdecydowałam się na to kokosowe ciasto z przepisu Dorotus76. Wyszło pyszne...

       

      SKŁADNIKI:

      BISZKOPT:

      • 4 Jajka
      • szklanka cukru
      • 1,5 szklanki mąki pszennej°
      • łyzeczka proszku do pieczenia
      białka ubić z cukrem, dodać cukier i żółtka. Wymieszać z mąką i proszkiem. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w temp 180°C przez około pół godziny.

      MASA BUDYNIOWA:
      • 2 budynie kokosowe (lub śmietankowe)
      • pół litra mleka
      • kieliszek rumu lub innego alkoholu (opcjonalnie)
      • pół paczki margaryny
      • cukier waniliowy
      ugotować budyń. Utrzeć margarynę z cukrem dodać przestudzony budyń i rum. Wyłożyć masę na upieczony i wystudzony biszkopt.

      CIASTO KOKOSOWE:
      • 5 białek
      • pół szklanki cukru pudru
      • 200 g wiórków kokosowych
      Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wylać na blachę. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut. Ciasto położyć na masie budyniowej. Gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 kwietnia 2011 23:01
  • środa, 06 kwietnia 2011
    • PROSTY PSZENNY CHLEB

      Zawsze chciałam upiec chleb... Taki pyszny, pachnący jak u babci. Niestety czytając przepisy szybko zraziłam się do tego pomysłu, bo albo chleb trzeba było robić 3 dni, a to przepis był zbyt skomplikowany i bałam się, że zrobię coś źle.... Tak było do momentu gdy znalazłam przepis na prosty pszenny chleb u Dorotus76. Wykonanie zajęło mi pół godziny, potem półtorej wyrastanie, i pieczenie i jeszcze tego samego mogłam cieszyć się moim pierwszym samodzielnie wykonanym chlebkiem, który wyglądał jak ze sklepu...

      Uczucie mojej dumy... bezcenne.

       

      SKŁADNIKI: ( na 1 bochenek)

      • 700g mąki pszennej (najlepiej chlebowej ale może być też zwykła)
      • 2 łyżeczki soli
      • 25g masła
      • 1 saszetka suchych drożdży (lub 20g zwykłych)
      • 1 łyżeczka cukru
      • 150ml ciepłego mleka
      • 300ml ciepłej wody.
      WYKONANIE:

      W większej misce wymieszać mąkę z solą, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier. Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, starając się nie dosypywać mąki. Pozostawić w misce, przykryte ściereczką, do dwukrotnego powiększenia objętości.

      Ciasto po urośnieciu uderzyć pięścią, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objętości i napuszenia.

      Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką

      Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.

      SMACZNEGO:)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 06 kwietnia 2011 22:19

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów