Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • poniedziałek, 30 maja 2011
    • Likier Malibu

      Ostatnio trochę zapuściłam mojego bloga. Wszystko przez to, że miałam ostatnie matury, brak internetu i w koncu wyjazd. Ale już wróciłam i w trakcie szukania wakacyjnej pracy ppstaram się wszystko nadrobić. 

      Tak więc dzisiaj zaprezentuje niesamowicie dobry likier malibu;) Jest naprawde pyszny, kremowy, delikatny i od pierwszego spróbowania go pokochałam;) 

      Przepis bierze udział w akcji Amore del tropico

       

      malibu

      SKŁADNIKI:

      • 20 dag wiórków kokosowych
      • szklanka spirytusu
      • puszka mleka  skondensowanego słodzonrgo
      • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

      Wiórki wkładamy do szczelnego słoiczka, zalewamy spirytusem i zakręcamy. Odstawiamy na co najmniej 3 dni (im dłużej tym lepsze). Po tym czasie odsączamy wiórki ( ja ze swoich zrobiłam pyszne mini batoniki bounty, ale o tym później) . Mieszamy oba mleka, dolewamy odsączony spirytus i miksujemy. Gotowe malibu przelewamy do butelki. 

      SMACZNEGO!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Likier Malibu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 maja 2011 17:41
  • czwartek, 19 maja 2011
  • poniedziałek, 16 maja 2011
  • piątek, 13 maja 2011
    • Zakręcone bułeczki z serem

      Wczoraj przed ustną maturą z angielskiego postanowiłam się odstresować. A oczywiście najlepsze w tym celu jest krzątanie się po kuchni;) Wtedy też powstały te pyszne słodkie bułeczki z serem z przepisu Dorotus76 . Najleszy w nich jest ten zapach pomarańczy, a pachniało nimi w całym domu:)

       

      bułeczki z serem

      SKŁADNIKI:

      • 1/2 szklanki letniej maślanki
      • 6 łyżek masła, roztopionego i przestudzonego
      • 3 duże jajka
      • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki cukru
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 2,5 łyżeczki drożdży suchych (10 g) lub 20 g drożdży świeżych
      • 1 jajko roztrzepane z jedną łyżką wody

      NADZIENIE SEROWE:

      • 80 g twarogu
      • 40 g masła, w temperaturze pokojowej
      • 1 żółtko
      • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
      • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków

      LUKIER:

      • sok Z 1 średniej pomarańczy
      • 1  szklanka cukru pudru

      Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut)

      W międzyczasie przygotować nadzienie: włożyć do miski i zmiksować. Jeśli masa będzie za gęsta należy dodać więcej masła lub soku z pomarańczy.

      Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto posmarować przygotowanym nadzieniem. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku,  dokładnie skleić, następnie pokroić ostrym nożem* na 12 części (otrzymamy ślimaczki). Każdego ślimaczka wziąć w dłonie i rozciągnąć na szerokość,


      Tak uformowane bułeczki układać w dużych odległościach od siebie (sporo urosną) na wyłożonych papierem blaszkach (potrzebowałam dwóch blaszek o wymiarach 30 x 30 cm). Przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (około 30 minut). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

      Piec w temperaturze 180º przez około 22 - 35 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.

       


      SMACZNEGO!!



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Zakręcone bułeczki z serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 13 maja 2011 19:18
  • środa, 11 maja 2011
  • poniedziałek, 09 maja 2011
    • cappuccino

      To pyszne cappucino waniliowe podpatrzyłam na blogu na stole http://nastole.pl/2011/04/cappuccino-waniliowe.html. I urzekł mnie swoją prostotą, posmakiem wanilii i dużą ilością mlecznej pianki.

      Przepis dołączam do akcji:

      Durszlak

       

      CAPPUCCINO

       

      SKŁADNIKI:

      • szklanka zimnego mleka
      • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • pół szklanki wrzątku
      • cukier waniliowy

      mleko z kawą i cukrem waniliowym wymieszać w shakerze. Energicznie potrząsać przez kilka minut. Wylać do wysokiej szklanki. Dolać wrzątku. Można posypać kakao lub cynamonem. Gotowe

      *Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje pysznej kawy.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „cappuccino”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2011 20:42
    • Moje pierwsze pszenne bułeczki

      Po moim niedawnym pierwszym chlebie przyszła pora na pierwsze bułeczki. Skorzystałam z przepisu Dorotus76, bo jak do tej pory każdy jej wypiek smakował wybornie;)

      Może wyglądowo nie wyglądają najlepiej(następnym razem bardziej sie postaram), ale są dobre i bardzo puszyste. 

      bułki pszenne

       

      SKŁADNIKI:

      • 1 szklanka letniego mleka
      • pół paczki miękkiego masła
      • 3 łyżki cukru
      • 2 roztrzepane jajka
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 4 szklanki mąki pszennej
      • 3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
      • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody(do posmarowania)

      Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Lub ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około godziny).

      Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części. Bułeczki wyłożyć na blaszke, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

      Wyrośnięte bułki wysmarować roztrzepanym z wodą jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. 

      SMACZNEGO!!

      *Wg. Dorotus76  bułeczki po uformowaniu (ale przed drugim rośnięciem) można przykryć dokładnie folią i włożyć do lodówki, upiec kolejnego dnia; można je również zamrozić - do 30 dni. W przypadku zamrożenia, należy je wyjąć w dniu pieczenia do temperatury pokojowej, kiedy się ocieplą i podwoją objętość - piec

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Moje pierwsze pszenne bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 maja 2011 11:43
  • niedziela, 08 maja 2011
    • Ciasto marchewkowe

      Ostatnio trochę zaniedbuje mojego bloga, ale to dlatego, że mam maraton maturalny i brak czasu na wszytsko... Na szczęscie najważniejsze przedmioty już za mną tak więc mam nadzieję, że teraz wszystko nadrobię;)

      A dzisiaj po pracy ( należę do tego typu osób, które czasami muszą pracować w niedziele zgodnie z zasadą, że "Aby ktoś się mógł bawić ktoś musi pracować" ) Nabrałam ochoty na pyszną kawę i  ciasto machewkowe ;) Przepis jest bardzo prosty, a ciasto zawsze wychodzi pyszne, a z dodatkiem polewy kawowej to po prosu"niebo w gębie"

      Przepis dodaję do akcji: 

       

       

      Durszlak

       

      ciasto marchewkowe

       

      SKŁADNIKI:

      • 4 Jajka
      • 1 szklanka cukru
      • 3 szklanki mąki
      • 3/4 kostki margaryny
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżeczka sodki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 6 sporych marchewek

      Margarynę stopić. Marchweki obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć do niedużej formy i piec około pół godziny w temperaturze 180C.

       

      Gotowe ciasto można polać polewą kawową. Wtym celu należy wymieszać 3/4 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami mleka i łyżką kawy. 

      SMACZNEGO!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto marchewkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 maja 2011 20:54
  • środa, 04 maja 2011
    • SAJGONKI ANETY

      Sajgonki są jednym z moich popisowych dań i zarazem jednym z pierwszych eksperymentów kulinarnych. Zawsze smakują wspaniale. Moja rodzinka średnio raz w miesiącu sobie o nich przypomina i prosi aby je zrobić. A że wszystkim smakuje to zazwyczaj się na to zgadzam;)

       

      Przepis dodaje do akcji Widelcem po Azji. 

      Z Widelcem po Azji

       

      sajgonki

       

      SKŁADNIKI:

      • około 15 sztuk papiery ryżowego
      • 30 dkg mięsa mielonego
      • 6 dużych pieczarek
      • garść cienkiego pokruszonego makaronu
      • marchewka
      • duża cebula
      • 4 liście kapusty pekkińskiej
      • sos sojowy
      • sól, pieprz, ostra papryka
      • jajko
      • olej do smażenia

      Mięso mielone podsmażyć z solą i pieprzem. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone na małe kawałki, marchewkę w słupkach i porwane liście kapusty pekińskiej. Makaron zalać wrzatkiem, przykryć i odstawic na 10 minut. Potem odsączyć i dodać do miesa. Chwilę poddusić. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz, paprykę do smaku. Każdy płatek papieru ryżowego zamoczyć na moment w ciepłej wodzie. Położyć na deskę, nakładać farsz i zawijać. Gotowe sajgonki pozostawic do wyschnięcia papieru ryzowego. Smażyć krótko w głebokich, gorącym oleju. Podawać z sosem słodko-pikantnym.

       

       

      Jak zawijać sajgonki. 

      1.

      sajgonki

      2. sajgonki

      3.sajgonki

      4.sajgonki

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „SAJGONKI ANETY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 04 maja 2011 16:39

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów