Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • czwartek, 31 maja 2012
    • Banana pie

      Jedna z pierwszych tart jakie zrobiłam w życiu i chyba najpyszniejsza. W końcu co w połączeniu: banany, bita śmietana, budyń i czekolada może być niedobre;) 

       

      Przepis zaczerpnięty  z tej strony 

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 1 i 1/4 szklanki mąki
      • 7 łyżek masła
      • 1/4 szklanki zimnej wody
      • szczypta proszku do pieczenia
      • pół łyżki cukru
      • szczypta soli

      Dodatkowo:

      • pół tabliczki gorzkiej czekolady
      • 3 dojrzałe banany
      • sok z 1/3 cytryny
      • 1 budyń
      • 2 szklanki mleka
      • 3 łyżki cukru
      • 1/3 kostki masła
      • 200g zimnej kremówki
      • 2 łyżki cukry pudru
      • ew. usztywniacz do śmietany

      Składniki na ciasto zagnieść.  Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i zapiec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

      Gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu, używając niecałe 2 szklanki mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

      Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

      Kremówkę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Jeśli śmietana nie będzie się chciała ładnie ubić dodajemy usztywniacz.

      Na ostudzonym cieście układamy banany. Na to wykładamy masę budyniową i ubitą śmietanę. Dekorujemy startą na dużych oczkach czekoladą.

      SMACZNEGO!

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Czas na piknik 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Banana pie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 maja 2012 12:35
  • środa, 30 maja 2012
  • wtorek, 29 maja 2012
    • Tarta Warzywna

      Nigdy wcześniej nie robiłam tart wykwintnych. Jednak gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go szybko zrobić. Tarta wyszła bardzo dobra. Gorąco polecam.

       

      tarta

       

      SKŁADNIKI:

      Ciasto:

      • 3/4 paczki masła
      • 2 szklanki mąki
      • łyżeczka soli
      • łyżka otrąb pszennych (opcjonalnie)

      Nadzienie:

      • paczka mieszanki warzywnej (mogą być też świeże warzywa)
      • 1 jajko
      •  3 łyżki jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka mąki
      • 1/2 szklanki startego żółtego sera
      • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

      

      Ciasto: Masło posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść. Włożyć do lodówki na około pół godziny.

      Nadzienie: Warzywa ugotować na półtwardo. Resztę składników wymieszać.

      Wykończenie: Schłodzone ciasto wyłożyć do formy na tartę i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Na podpieczony spód wyłożyć ugotowane warzywa i zalać nadzieniem. Piec jeszcze przez 35 minut. Do zarumienienia brzegów.

      Smacznego!

       

       

       

      Tartę można z łatwością podzielić i włożyć do piknikowego kosza, dlatego przepis dodaję do akcji:


       

      Czas na piknik 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta Warzywna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 maja 2012 10:09
  • poniedziałek, 28 maja 2012
  • środa, 23 maja 2012
    • Udka z kurczaka w otrębowej panierce

      Udka z tego przepisu wychodzą niezwykle delikatne i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach. I (co prawda nie jestem ekspertką w tej dziedzinie), ale tak przygotowane udka można jeść na diecie Dunkana.

       

      udka

      SKŁADNIKI:

      • 2 udka z kurczaka
      • 1 mały jogurt naturalny
      • 9 łyżek otrąb (może być mieszanka owsiane+pszenne)
      • przyprawy (u mnie chili, słodka i ostra papryka, sól, pieprz)

      Udka posypać solą i pieprzem. Przełożyć je do miski. Jogurt wymieszać z przyprawami (do smaku) i zalać nim nasze udka. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (im dłużej tym będą bardziej soczyste).

      Na drugi dzień udka obtoczyć w otrębach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

      SMACZNEGO!

       


      Przepis dodaje do akcji:

            

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 18:34
  • wtorek, 22 maja 2012
  • poniedziałek, 21 maja 2012
    • Zapiekanka ziemniaczana

      Co zrobić, gdy lodówka świeci pustkami, a ma się ochotę na pyszny obiad? Przeszukać sieć i odaleźć przepis, który pomoże ocalić resztki. Tak właśnie zrobiłam wczoraj i znalazłam tą pyszną zapiekankę. Nie potrzebujemy do niej wielu składników, większość z tego zazwyczaj mamy w naszej lodówce. 

       

      zapiekanka ziemniaczana

      Przepis z tej strony 

      Składniki

      • około 80 dag ziemniaków
      • 2 cebule
      • 1 jajko
      • 40 dag szynki, lub innej wędliny
      • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany
      • 20 dag żółtego sera
      • przyprawa do ziemniaków ( ja dałam zioła prowansalskie)

      Wykonanie:

      Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki (około 0,5cm) i ugotować w posolonej wodzie.

      W międzyczasie kroimy cebulę i wędlinę w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.

      Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Układać warstwami: Ziemniaki posypane przyprawą -> wędlina z cebulką -> ser. Ostatnia

       warstwa powinna być z ziemniaków. 

      Śmietanę zmieszać z jajkiem i 2 garstkami żółtego sera. Mieszaniną zalać zapiekankę.

      Zapiekać około 35minut w 200 stopniach.

      SMACZNEGO!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka ziemniaczana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 maja 2012 16:15
  • sobota, 19 maja 2012
  • piątek, 18 maja 2012
    • Domowa Granola

      Wiele blogerek chwaliło się ostatnio swoimi własnymi granolami. A ja jako, że ją uwielbiam postanowiłam pójść za ich przykładem i stworzyłam swoją własną mieszankę.

       

      granola

      Składniki:

      • 5 szklanek płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
      • szklanka mieszanki ziaren i orzechów ( u mnie słonecznik, orzechy włoskie, migdały)
      • paczka wiórków kokosowych
      • paczka rodzynek (można dać też żurawinę lub inne suszone owoce)
      • szklanka miodu
      • cynamon

      Wykonanie:

      Wrzuć płatki owsiane do miski.

      Posiekaj orzechy na drobne kawałki.

      Wsyp orzechy i wiórki kokosowe do płatków i zalej wszystko płynnym miodem. Wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj cynamon do smaku.

      Wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20-30minut w temperaturze maksymalnie 180 stopni. Sprawdzaj co chwilę czy granola się nie przypala i przemieszaj ją drewnianą łyżką. Im dłużej zapiekasz granolę w niższej temperaturze tym będzie bardziej chrupka.

      Po ostygnięciu dodaj rodzynki (lub inne owoce) i przełóż granolę do szczelnego pojemnika.

      SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa Granola”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 18 maja 2012 19:41
  • czwartek, 17 maja 2012

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów