Wpisy
Jedna z pierwszych tart jakie zrobiłam w życiu i chyba najpyszniejsza. W końcu co w połączeniu: banany, bita śmietana, budyń i czekolada może być niedobre;)
Przepis zaczerpnięty z tej strony
Składniki:
Ciasto:
Dodatkowo:
Składniki na ciasto zagnieść. Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i zapiec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.
Gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu, używając niecałe 2 szklanki mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.
Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Kremówkę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Jeśli śmietana nie będzie się chciała ładnie ubić dodajemy usztywniacz.
Na ostudzonym cieście układamy banany. Na to wykładamy masę budyniową i ubitą śmietanę. Dekorujemy startą na dużych oczkach czekoladą.
SMACZNEGO!
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo ciekawa zapiekanka, odnaleziona przeze mnie na blogu eksplozja smaku. Może nie jest zbyt fotogeniczna, ale nadrabia to smakiem. Naprawdę warta wypróbowania.
Składniki:
Fileta pokroić na kawałki, obsypać przyprawą i usmażyć.
Marchewkę pokroić w plasterki, kalafiora i brokuła dokładnie umyć. Warzywa ugotować(może być na parze).
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Rozgrzać trochę oleju na patelni. Dodać mąkę, chwilę podsmażyć. Wlać bulion i mleko i zagotować, cały czas mieszając aby nie powstały grudki (Jeśli mimo to powstaną można się ich pozbyć mikserem). Sos jest dobry jeśli ma konsystencję gęstej śmietany.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, kurczaka i warzywa i mieszamy. Zalewamy wszystko sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku około 35 minut w 170 stopniach.
Smacznego!
Nigdy wcześniej nie robiłam tart wykwintnych. Jednak gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go szybko zrobić. Tarta wyszła bardzo dobra. Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
Nadzienie:
Pyszne ciasteczka, w smaku prawie jak Digestive;) Na grillu na który je zabrałam zrobiły furrorę.
Składniki:
Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze.
Masło ucieramy mikserem. Wsypujemy cukier, potem jajko i dalej miksujemy. Wsypać resztę składników i jeszcze chwile zmiksować.
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyciąć okrągłą foremką kólka, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut
SMACZNEGO!!
Przepis dodaję do akcji:
Udka z tego przepisu wychodzą niezwykle delikatne i soczyste. Po prostu rozpływają się w ustach. I (co prawda nie jestem ekspertką w tej dziedzinie), ale tak przygotowane udka można jeść na diecie Dunkana.
SKŁADNIKI:
Udka posypać solą i pieprzem. Przełożyć je do miski. Jogurt wymieszać z przyprawami (do smaku) i zalać nim nasze udka. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (im dłużej tym będą bardziej soczyste).
Na drugi dzień udka obtoczyć w otrębach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
SMACZNEGO!
Przepis dodaje do akcji:
Pyszne i na dodatek zdrowe naleśniki. U mnie z dodatkiem dżemu truskawkowego, ale można spróbować też wersji wytrawnej.
Przepis z tej strony
SKŁADNIKI:
Otręby zmielić. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Masę zostawić na 5 minut do napęcznienia. Patelnię teflonową rozgrzać (bez tłuszczu!), wylać chochelką porcję ciasta i szybko rozlać po powierzchni patelni. Smażyć do zarumienienia z dwóch stron.
SMACZNEGO!
Takie naleśniki można z powodzeniem zabrać ze sobą w pudełeczku na uczelnię, albo na... piknik. Dlatego przepis dodaję do akcji:
Co zrobić, gdy lodówka świeci pustkami, a ma się ochotę na pyszny obiad? Przeszukać sieć i odaleźć przepis, który pomoże ocalić resztki. Tak właśnie zrobiłam wczoraj i znalazłam tą pyszną zapiekankę. Nie potrzebujemy do niej wielu składników, większość z tego zazwyczaj mamy w naszej lodówce.
Przepis z tej strony
Składniki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki (około 0,5cm) i ugotować w posolonej wodzie.
W międzyczasie kroimy cebulę i wędlinę w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Układać warstwami: Ziemniaki posypane przyprawą -> wędlina z cebulką -> ser. Ostatnia
warstwa powinna być z ziemniaków.
Śmietanę zmieszać z jajkiem i 2 garstkami żółtego sera. Mieszaniną zalać zapiekankę.
Zapiekać około 35minut w 200 stopniach.
SMACZNEGO!
Kocham muffiny, kocham czekoladę, uwielbiam twixy, dlatego gdy zobaczyłam na tym blogu przepis który to wszystko połączył, to wiedziałam, że będę musiała je szybko zrobić. Wyszły pyszne. Mam nadzieję, że zasmakują również osobom dla których je zrobiłam.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE:
W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre. Połączyć obie masy. Wymieszać.
Gotowe ciasto przelać w foremki do muffinek. Posypać posiekanymi batonami twix. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
SMACZNEGO:)
Przepis dodaję do akcji:
Wiele blogerek chwaliło się ostatnio swoimi własnymi granolami. A ja jako, że ją uwielbiam postanowiłam pójść za ich przykładem i stworzyłam swoją własną mieszankę.
Składniki:
Wykonanie:
Wrzuć płatki owsiane do miski.
Posiekaj orzechy na drobne kawałki.
Wsyp orzechy i wiórki kokosowe do płatków i zalej wszystko płynnym miodem. Wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj cynamon do smaku.
Wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20-30minut w temperaturze maksymalnie 180 stopni. Sprawdzaj co chwilę czy granola się nie przypala i przemieszaj ją drewnianą łyżką. Im dłużej zapiekasz granolę w niższej temperaturze tym będzie bardziej chrupka.
Po ostygnięciu dodaj rodzynki (lub inne owoce) i przełóż granolę do szczelnego pojemnika.
SMACZNEGO.
SKŁADNIKI:
Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem. Gdy ciasto będzie gładkie dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać .
Nabierać łyżką gotowe ciasto i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć.
Piec około 12 minut w rozgrzanym do 180ºC piekarniku
SMACZNEGO:)'
Przepis dodaję do akcji:
Dodatki na bloga |