Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • piątek, 24 czerwca 2011
    • TORT EGIPSKI

      Ostatnio u nas moda na torty. Ten dzisiejszy już dawno wypatrzony u Dorotuś kusił mnie strasznie, aż wreszcie zrobiłam go w ramach prezentu na dzien Ojca:) Jest bardzo oryginalny, ciekawy i co najważniejsze pyszny. Nawet moja mama, która jest na diecie i nie jada prawie słodyczy poprosiła o drugi kawałek;)

      Przepis poniżej jest moją modyfokacją tego przepisu. 

       

       

       

      

      Składniki na ciasto:

      • 2 białka
      • 2 łyżki cukru
      • pół łyżki mąki pszennej
      • 50 g zmielonych migdałów. 
      Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i migdały, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.
      Należy upiec 3 takie same blaty i je wystudzić.
      Składniki na masę budyniowo-maślaną:
      • 2 budynie waniliowe
      • 4 łyżki cukru
      • 2 szklanki mleka
      • 170g masła

      Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka. Wystudzić.  Masło utrzeć na puszystą masę,. Dodawać porcjami chłodny budyń.

       

      Składniki na masę z bitej śmietany:

      • 340 g śmietany kremówki
      • 120 g podpieczonych orzechów włoskich, posiekanych

      Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. 
      Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
      Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami.

      Wykonanie:

      Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Schłodzić.

      SMACZNEGO!! :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „TORT EGIPSKI”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 24 czerwca 2011 10:37
  • sobota, 11 czerwca 2011
    • MINI BOUNTY

      Kocham bounty. Dlatego gdy jakiś czas trafiłam na przepis na te batoniki w mini wersji postanowiłam je wypróbować i nie zawiodłam się;) Kilka dni temu robiłam je kolejny raz, gdyż zostały mi jeszcze nasączone wiórki po malibu. Gorąco polecam ten przepis;)

       

       

       

      SKŁADNIKI:

      • 150 g wiórków kokosowych ( u mnie nasączone w alkoholu)
      • 100 ml kremówki
      • 50 g cukru pudru
      • 70 g masła
      • tabliczka mlecznej czekolady 

      W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki i wymieszać.

      Z mikstury uformować nieduże kulki. Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić.

      Rozpuścić mleczną czekoladę . Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie, wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała.

      Smacznego:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „MINI BOUNTY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 11 czerwca 2011 18:52
  • czwartek, 02 czerwca 2011
    • Mrożony tort cytrynowo bezowy

      Miał być tort z bitą śmietaną... Ale z powodu wysokiej temperatury zrezygnowałam z tego pomysłu na rzecz tego pysznego mrożonego tortu cytrynowo bezowego. Podeszłam do niego z niejaką podejrzliwościa,głównie dlatego, że nigdy wcześniej nie piekłam bezy. Na szczęście jednak wszystko się udało i nawet smakowało rodzince, zresztą jak mogło być inaczej jeśli przepis wzięłam od Dorotuś która jak dla mnie jest niekwestionowaną liderką w sprawie tortów. 

       

       

      

      Składniki na blaty bezowe:

      • 6 białek 
      • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • cukier waniliowy
      • 2 łyżeczki soku z cytryny

      Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo (!) dodawać cukier, dalej miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i sok z cytryny.

      Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy 22 cm. Masę bezową wyłożyć na narysowane koło, wyrównać.

      Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 150ºC. Ostudzić.

      Składniki na masę cytrynową:

      • 1 i 1/4 szklanki cukru
      • 75 g masła
      • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
      • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 4 - 5 cytryn)
      • 5 jajek
      • 1,5 szklanki śmietany kremówki

      W garnuszku umieścić  masło, cukier, sok i skórkę z cytryny. Podgrzewać, mieszając, aż wszystko się rozpuści i masa będzie gładka, natychmiast zdjąć z palnika. W miseczce ubić jajka. Do masy jajecznej wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą!), wymieszać, przelać z powrotem do garnuszka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje, zacznie wrzeć, pogotować na średniej mocy około 1 minuty.

      Masę przelać do szerszej miseczki, przykryć folią (folia powinna dotykać masy), by nie utworzyła się skorupa. Schłodzić (masę można też przygotować dzień wcześniej). Kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.

      Wykonanie tortu:

      Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dno wyłożyć najmniej ciekawy blat bezowy, na niego wylać 1/3 masy cytrynowej. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na górę pokruszyć 4, ostatni blat. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. Po tym czasie tort będzie się miękko kroił i już nadawał do jedzenia, po 24 h będzie bardziej zmrożony i twardy - wtedy przed pokrojeniem wyjmujemy go na 45 minut do temperatury pokojowej.

      SMACZNEGO:)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mrożony tort cytrynowo bezowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 czerwca 2011 14:36

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów