Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • sobota, 30 lipca 2011
  • piątek, 29 lipca 2011
    • SERNIK TYPU JAPOŃSKIEGO

      Na ten sernik znaleziony na blogu:  cukiernicze kreacje charlotte   przymierzałam się już od jakiegoś czasu. Aż ostatnio przyszedł czas na jego zrobienie. Wyszedł dokładnie taki jakiego się spodziewałam, lekki i  delikatny. Jedyna wada: Z podanego przepisu wyszedł mi zdecydowanie zbyt mały i zniknął w ciągu jednego dnia;) 

       

      sernik typu japońskiego

       

      SKŁADNIKI:

      (tortownica 16-18 cm)

      • 200 g świeżego sera
      • 3 żółtka
      • 3 białka
      • łyżeczka proszku do pieczenia
      • 50 g jogurtu naturalnego
      • 100 ml śmietany 30%
      • 70 g cukru
      •  paczka cukru waniliowego
      • 10 g mąki pszennej
      • 10 g skrobi ( ziemniaczanej lub kukurydzianej-właściwsza)
      • 2 łyżki soku z cytryny

      Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C.

      Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego ważne by wyjąc je z lodówki na 30 minut przed rozpoczęciem przygotowań.

      Forma powinna zostać wysmarowana masłem, wyłożona jednym kawałkiem papieru do pieczenia i zabezpieczona od spodu podwójnie złożoną folia aluminiową, gdyż będziemy piec sernik w kąpieli wodnej.

      Ser zaparzamy poprzez podgrzanie go w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę ustawiając moc na 600 W, lub podgrzewając i ubijając go na krem na parze( na garnku z gotującą się wodą) Wymieszać ser z jogurtem i śmietaną. Dodać połowę ilości cukru ( 35 g) starając się wszystko ubić na gładko. Wbić żółtka, dodać cukier waniliowy, proszek do piecznia i sok z cytryny.

      Mąkę i skrobię wymieszać i kilkukrotnie przesiać by nabrała puszystości. Przesiewając dodać do masy. Dokładnie wymieszać.

      Białka ubić na sztywno pamiętając by w połowie dodać pozostały cukier.

      Dodajemy pianę w trzech podejściach, za każdym razem delikatnie łącząc ją z masą tak by nie zniszczyć struktury piany.

      Przelać masę serową do formy, wygładzić wierzch i postukać formą o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzy powietrza.

      Wstawić tortownicę do głębokiej blachy, umieścić w piekarniku i wlać gorącą wodę, w takiej ilości by tortownica była zanurzona na wysokość 1 cm. Pieczemy w temperaturze 160 Stopni C przez 35-40 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 110 stopni C i pieczemy kolejne 12-14 minut.

      Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub noc

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „SERNIK TYPU JAPOŃSKIEGO”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 29 lipca 2011 23:17
  • poniedziałek, 25 lipca 2011
  • sobota, 16 lipca 2011
  • niedziela, 10 lipca 2011
    • Knedle z truskawkami

      Te knedle zrobiłam jeszcze na początku sezonu truskawkowego, ale ponieważ miałam wtedy bardzo mało czasu postanowiłam wstawić je dopiero teraz;) Jest to danie proste, pyszne i u nas robi furrore przez cały rok, bo mamy zawsze zapas mrożonych truskawek;)

       Przepis dodaję do akcji:

       

       

       

      Składniki:

      •  500 g ugotowanych ziemniaków 
      •  300 g mąki pszennej
      • 2 jajka 
      • szczypta soli
      • truskawki (mogą być mrożone)

      Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę. Zlepiać brzegi i dłońmi formować kulki. Gotowe knedle wkładać do osolonej wrzącej wody i gotować przez około 5minut. Podawać ze śmietaną lub posypane cukrem.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 lipca 2011 15:07
  • piątek, 01 lipca 2011
    • TORT CZEKOLADOWY

      Uwielbiam robić torty. Ostatnio szukam tylko okazji, aby jakiś wykonać i ta nadarzyła się gdy moja przyjaciółka zorganizowała urodziny. Duży dylemat miałam z wyborem odpowiedniego tortu, bo w moich zakładkach mam ich coraz więcej, ale w końcu zwyciężył ten oto tort czekoladowy (bo w końcu solenizantka jest czekocholoczką) i okazał sie strzałem w dziesiątkę. Pysznie czekoladowy, wilgotny... Polecam:)

       

       

      CIASTO:

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1,5 szklanki cukru
      • 100g masła
      • 2 jaja
      • 1/4 szklanki kakao
      • 125g gorzkiej czekolady
      • 1,5 szklanki mleka
      • 3/4 łyżeczki sody
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 2 łyżeczki esencji waniliowej
      • Amaretto ( do nasączenia blatów)

      Czekoladę roztopic w kąpieli wodnej , przestudzić. W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać roztopioną czekoladę i esencję waniliową, następnie po 1 jajku. Wymieszać makę z kakaem, proszkiem do pieczenia sodą i solą i dodawać ją do masy czekoladowej na przemian z porcjami mleka. Ciasto wylać do dwóch wysmarowanych tłuszczem tortownic i piec w temp 180C około 3 minut. 

       

      KREM:

      • 3 szklanki śmietanki 36%
      • 50g masła
      • 500g białej czekolady

      3/4 szklanki śmietanki podgrzewać na małym ogniu z masłem, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dodać posiekaną białą czekoladę i mieszać trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Odlać 1,5 szklanki masy do miseczki, przykryć i chłodzić 2 godz. Resztę masy ostudzić w temp. pokojowej. 

      Pozostałą śmietankę ubić. Porcjami dodawać masę czekoladową. Chłodzić przez około 2h.

      SKŁADANIE:

      Oba krążki ciasta nasączyć Amaretto. Jeden z nich ułożyć na paterze i posmarować schłodzonym kremem z białej czekolady. Przykryć drugim krążkiem i posmarować bitą śmietaną z masą czekoladową. Tort chłodzić 1 godz. 

      SMACZNEGO:)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „TORT CZEKOLADOWY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 01 lipca 2011 20:39

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów