Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Okonomiyaki

      Okonomiyaki – rodzaj japońskiej potrawy, placków składających się z wielu różnych składników i pieczonych na rozgrzanej blasze. Okonomiyaki dosłownie znaczy: "smaż, co chcesz".

      Moja kolejna japońska potrawa. Od koleżanki która była w Japonii wiem, że nie smakuje dokładnie tak samo jak ta serwowana w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale mi smakowała i uważam, że jest warta wypróbowana. Do podstawowego ciasta można dodać swoje ulubione dodatki: boczek, podsmażonego kurczaka, warzywa, krewetki, dlatego okonomiyaki za każdym razem może być inne.

      okonomiyaki

      Składniki:

      • pół główki kapusty
      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • szklanka wody
      • 1 cebula (lub por)
      • pół puszki kukurydzy
      • pare plasterków boczku lub kawałków kurczaka
      • kilka pieczarek
      • swoje ulubione dodatki
      • sos do okonomijaki (ja nie miałam, więc użyłam majonezu i ketchupu)
      • sól, pieprz

      Kapustę cienko pokroić, wrzucić ją do miski. Dodać mąkę, wodę i jajka. Lekko posolić i popieprzyć. Dodać kukurydzę. 

      Na patelni podsmażyć plasterek boczku lub kurczaka, lub inne dodatki. Jak się przyrumieni nałożyć na mięso porcje ciasta z kapustą. Smażyć na średnim ogniu potem przewrócić na drugą stronę. 

      Placek podawać posmarowany sosem do okonomiyaki lub majonezem. 

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Okonomiyaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 17:01
  • piątek, 20 lipca 2012
  • czwartek, 19 lipca 2012
    • Kolorowa sałatka

      Ostatnio dostałam bardzo miłą paczkę od firmy Sonko  do testowania. Jedną z pierwszych rzeczy jaka mnie zainteresowała był ryż 3 kolory. Stwierdziłam, że moja rodzinka jest za duża, żeby zrobić z niego danie obiadowe, dlatego postanowiłam zrobić kolorową sałatkę. Powstawała na zasadzie "Co by tu jeszcze kolorowego do niej wrzucić", ale pomimo tego wyszła bardzo dobra. Polecam

      kolorowa sałatka

       

      Składniki:

      • 1 torebka ryżu 3 kolory Sonko 
      • ćwiartkę wędzonego kurczaka
      • 1 czerwona papryka
      • 5 plasterków ananasa z puszki
      • pół zielonego ogórka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • sól, pieprz, zioła prowansalskie

      Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka, paprykę, ananasa i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Ostudzony ryż mieszamy z pokrojonymi warzywami i kurczakiem. Jogurt mieszamy z przyprawami i zalewamy nim przygotowaną sałatkę. Mieszamy.

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa sałatka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lipca 2012 00:10
  • poniedziałek, 16 lipca 2012
  • niedziela, 15 lipca 2012
  • czwartek, 12 lipca 2012
    • Testowanie produktów Sonko

      Dzięki uprzejmości firmy Sonko dostałam paczkę, a raczej pakę do przetestowania. Całość po rozpakowaniu wygląda tak:

      W paczce znajdują się:

      • ryż 3 kolory
      • ryż biały
      • kasza gryczana w 6 minut
      • ryż paraboiled z dzikim
      • ryż jaśminowy
      • ryż risotto
      • ryż basmati z dzikim
      • ryż naturalny w 10 minut
      • pop cool snack
      • rismini pizza
      • 3 paczki wafli ryżowych: w polewie capucino, czekoladowej i czekoladowej o smaku pomarańczy

      Bardzo się cieszę z możliwości przetestowania tych produktów tym bardziej, że z większością nie miałam jeszcze do czynienia (np z ryżem dzikim) i już myślę jakie pyszności z nich wyczaruje;) Moja rodzinka też się cieszy, że dzięki testowaniu będę im częściej gotować;)

      Od razu po otwarciu paczki uwagę mojej rodzinki przykuły wafle ryżowe w polewie cappucino i to właśnie one poszły do wypróbowania na pierwszy ogień.

      Wafle Cappuccino marki SONKO to wafle ryżowe wypiekane z pełnych ziaren naturalnego ryżu brązowego i oblane prawdziwą mleczną czekoladą z wyczuwalnym smakiem i zapachem kawy cappuccino. 

      Tak szczerze to po raz pierwszy jadłam wafle ryżowe w polewie do tej pory jadłam tylko naturalne wafle, które jednak były jak dla mnie trochę zbyt mało wyraziste. Te jednak są wyśmienite. Pyszne, chrupiące z polewą cappucino. Jak zapewnia producent wafle są też dobre dla osób dbających o zdrowe odżywianie, bo 1 taki wafelek ma mniej kalorii niż kromka zwykłego chleba. Jest tylko jeden problem... Jak się już je spróbuje to ciężko poprzestać na jednym.

      Wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej i wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku pomarańczy to kolejne pyszne wafle, tym razem oblane mleczną czekoladą, więc dla czekoladoholików takich jak ja są idealne i co gorsza uzależniające. I jedne i drugie bardzo mi smakowały i nie wiem czy byłabym w stanie wybrać swojego faworyta. Niestety w każdej paczce są tylko 4 wafelki, które zdecydowanie za szybko się skończyły.

       

      Podsumowując:

      Zalety wafli ryżowych marki Sonoko:

      • pyszny smak
      • dobre dla osób na diecie (o ile nie zje się ich za dużo)
      • chrupiące
      • idealne do zabrania w podróż

      Wady:

      • Zdecydowanie zbyt mała ilość w opakowaniu

       

       

      Kolejne recenzje wkrótce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Testowanie produktów Sonko”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 15:23
  • środa, 11 lipca 2012
    • Omuraisu czyli japoński omlet z ryżem

      Omuraisu (jap. オムライス) - japońskie danie składające się z omletu ze smażonym ryżem. Zazwyczaj w środku oprócz ryżu znajdują się również kawałki kurczaka oraz warzyw, a całość polewana jest ketchupem.

      Zrobiłam to danie z czystej ciekawości, bo spodobała mi się japońska kuchnia. Wyszło ciekawe, jednak razem z U. stwierdziłyśmy, że czegoś w nim brak. Dlatego to pewnie nie ostatnia moja próba zrobienia omuraisu, tylko następnym razem spróbuję bardziej z nim poszaleć i trochę je podrasować. 

      Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku  

      omuraisu

      Inspiracja z tego bloga 

       

      Składniki: (na 2 porcje)

      • 100 g piersi z kurczaka
      • 180 g ugotowanego ryżu
      • 6 pieczarek
      • 4 jajka
      • ketchup
      • sól, pieprz do smaku
      • sos sojowy

      Ryż ugotować, odstawić do ostygnięcia. Pierś pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Lekko posolić, popieprzyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć na koniec dodać ryż. Przyprawić do smaku sosem sojowym i ew. dodatkowo solą z pieprzem.

      Wszystko wymieszać do momentu aż ryż nabierze czerwonawego koloru i nie będzie żadnych grudek. 

      Jajka rozmłócić. Na średniej patelni z połowy jajek usmażyć omlet. Ważne by jajka ścięły się tylko od spodu, a  z wierzchu były półsurowe. Omlet wyłożyć na talerz, stroną półsurową do góry. Na połowę omletu wyłożyć farsz, przykryć drugą połową. Tak przygotowany omlet polać ketchupem. Podawać.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Omuraisu czyli japoński omlet z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 11 lipca 2012 11:28
  • piątek, 06 lipca 2012
  • środa, 04 lipca 2012
    • Francuskie mini pizze

      Bardzo szybkie (o ile ma się gotowe ciasto francuskie) mini pizze. Idealne jako przekąska, na piknik, lub przyjęcie.. U mnie były szybkim obiadem i ja z U. spokojnie się nimi najadłyśmy. Polecam.

      Przy okazji zapraszam do polubienia Piekielnej Kuchni Anety na facebooku.

      mini pizze

      Przepis zaczerpnięty z tej strony 

       

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • kilka plasterków wędliny
      • kilka plasterków żółtego sera
      • 1 pomidor
      • 1 jajko
      • ketchup
      • przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, słodka papryka, sól) 

      Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na papierze. Ciasto posmarować cienką warstwą ketchupu. Wzdłuż ciasta układać plasterki wędliny i sera. Pomidora umyć, pokroić w cienkie plasterki i położyć w sporych odstępach od siebie (można też pokroić go w kostkę i rozrzucić po cieście). 

      Zawinąć ciasto w luźny rulon wzdłuż krótszego boku i pociąć na cienkie plastry (około 1,5cm), formując małe pizze.

      Gotowe pizze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po tym czasie pizze wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia.

      Smacznego:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie mini pizze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 04 lipca 2012 17:45

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów