Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • sobota, 13 sierpnia 2011
  • piątek, 12 sierpnia 2011
    • Murzynek

      Mówiąc szczerze do tej pory nie przepadałam za murzynkiem i nie kusiło mnie żeby go zrobić. Tak było do momentu gdy postanowiłam spróbować kawałek tego ciasta upieczonego przez moją ciotkę. Oczywiście od razu wybłagałam u niej przepis:) Murzynek z tego przepisu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a wychodzi pyszny i bardzo puszysty. Gorąco polecam:)

       

       

      SKŁADNIKI:

      • 1 i 1/2 paczki margaryny
      • 10 łyżek wody
      • 4 łyżki kakao
      • 2 szklanki cukru
      • 4 łyżki kwaśnej śmietany
      • 4 jajka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 szklanki mąki

      margarynę rozpuścić. Dodać wodę cukier i kakao. Chwilę pogotować razem. Zostawić do ostygnięcia. 

      Dodać śmietanę żółtka, proszek i mąkę. Na końcu Dolać ubitą pianę z białek. Ostrożnie wymieszać, aby nie zburzyć struktury piany.

      Wylać do wysmarowanej masłem formy. Piec około pół godziny w rozgrzanym do 180C piekarniku.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 12 sierpnia 2011 15:46
  • sobota, 06 sierpnia 2011
    • Ciasto 3 bit

      Na pewno każdy zna ten popularny batonik. I zapewniam, że ciasto o tej dumnej nazwie jest równie pyszne;) Moja siostra jest nim totalnie zachwycona i został jej ulubieńcem;) Jest słodki więc nie wszystkim pewnie podpasuje ale zachęcam do jego wypróbowania ;)

       

      SKŁADNIKI:

      • 200 g herbatników
      • 100g krakersów
      • puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy krówkowej
      • 3/4 l mleka
      • 3/4 paczki margaryny
      • 2 budynie śmietankowe
      • 1/2 l śmietany kremówki
      • 1 opakowanie śnieżki
      • 1 łyżka cukru pudru
      • kakao do posypania

      Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny.

      Robimy budyń wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń.

      Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 l śmietany kremówki ubijamy. Dodajemy cukier puder i śnieżkę. 

      Na blaszce układamy warstwę herbatników. Na nią chłodny budyń. Następnie krakersy a na nie masę krówkową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. A na wierzch kładziemy ubitą śmietanę i posypujemy kakao. 

      Wkładamy do lodówki na całą noc. 

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto 3 bit”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 06 sierpnia 2011 14:33

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów