Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • piątek, 31 sierpnia 2012
    • Placki z cukinii

      Sezon na cukinię trwa w najlepsze, u mnie na działce jest jej prawdziwy wysyp, dlatego ciągle kombinuje co z niej zrobić.  Po muffinkach, cieście i dżemie z cukinii przyszła pora na placki. Zrobiłam ich 'czystą' formę i jadłam z cukrem tak jak ziemniaczane, ale można do nich dodać trochę pokrojonej cebuli, szczypiorku, ziół  i wtedy podać je z gulaszem lub sosem czosnkowym.

      placki z cukinii

      Składniki:

      • 1 średnia cukinia
      • 1 jajko
      • 4-5 łyżek mąki
      • sól, pieprz do smaku

       

      Cukinię umyć, obrać ze skórki (chociaż na kilku blogach widziałam cukinię nieobraną), wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru soku. Dodać resztę składników (mąki można dodać trochę więcej jeśli masa jest zbyt rzadka), przyprawić. Smażyć na małym ogniu z obu stron.

      Smacznego;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 31 sierpnia 2012 10:41
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
    • Zapiekanka gyros

      Jakiś czas temu dostałam bardzo dużą paczkę z firmy Sonko. Dzięki produktom (głównie ryżom) od nich zrobiłam już Kurczaka curry z pomidorami i Kolorową sałatkę i dzisiaj też nabrałam ochoty na obiad z ryżem. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na przepis z tego bloga i od razu wiedziałam, że chcę to zrobić. Zapiekanka okazała się strzałem w dziesiątkę i smakowała całej mojej rodzince.

       

      Składniki (dla około 5 osób):

      • 3 torebki białego ryżu Sonko
      • 2 duże piersi z kurczaka (lub niecałe 1kg kawałków z kurczaka)
      • 1 duża cebula
      • 1 czerwona papryka
      • 4-5 ogórków konserwowych
      • 20dag żółtego sera
      • opakowanie przyprawy gyros
      • majonez ketchup

      Wykonanie:

      Ryż ugotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować majonezem, polać ketchupem i posypać 1/3 startego sera.

      Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać przyprawę gyros. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

      Mięso z cebulką ułożyć na ryżu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki konserwowe. Posypać resztą żółtego sera.

      Naczynie wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 175 stopni i piec około pół godziny. Podawać.

      Smacznego;) 

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka gyros”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 sierpnia 2012 22:17
  • środa, 22 sierpnia 2012
    • Wściekła baba

      Zawsze zastanawiało mnie pochodzenie nazwy tego ciasta "Wściekła baba". Może kiedyś jakaś zdenerwowana małżonka robiąc ciasto wrzuciła wszystko co miała pod ręką do misy, zamieszała i upiekła albo po prostu ktoś szukał chwytliwej nazwy ciasta, albo....a może ktoś ma jakieś lepsze pomysły? ;) W każdym razie to ciasto jest w maminym zeszycie już kilka ładnych lat i już wiele razy gościło na naszym stole. A co do smaku: jest to trochę połączenie tradycyjnego murzynka z piernikiem. Na pewno jest warte wypróbowania;)


      wściekła baba

       

      Składniki:

      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • pół paczki margaryny
      • pół szklanki mleka
      • 1 szklanka cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao
      • pół słoiczka dżemu
      • 1 łyżeczka sodki
      • 1 cukier waniliowy

      Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.

      Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do niedużej formy (u mnie 40x15) i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. 

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wściekła baba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 22 sierpnia 2012 11:55
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
    • Ciasto cukiniowe z kremem malinowym

      To ciasto pierwszy raz jadłam u znajomej i było tak pyszne, że od razu poprosiłam o przepis, a że akurat w weekend mieliśmy gości, postanowiłam je zrobić. Samo ciasto jest dosyć ciężkie, a słodki i lekki krem na bazie mascarpione doskonale je uzupełnia. Polecam;) 

      Za przepis dziękuję Marysi;)

      ciasto cukiniowe

      Składniki:

      malinowy krem 

       250 g serka mascarpone
       100g cukru pudru
       garść malin

      ciasto:

       2 jaja
       200 g cukru
       150 ml oleju roślinnego
       200 g miąższu z cukinii 
       50 g posiekanych orzechów włoskich
       75 g pokrojonych drobno malin
       50 g wiórków kokosowych
       200 g mąki
       4 czubate łyżki stołowe kakao
       po 1 łyżeczce sody i soli
       1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Krem: utrzyj serek z cukrem i malinami na gładką masę, odstaw do lodówki

      Ciasto:  Jajka ubij z cukrem (tak długo aż masa będzie puszysta i jednolita). Następnie cienkim strumieniem dodaj olej

      Do jajecznej masy dodaj cukinię, maliny, orzechy, wiórki kokosowe, i ostrożnie wymieszaj 

      Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, połącz wszytskie składniki, ale staraj się żeby masa nie straciła leciutkiej puszystości.

      Wlej ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 21 cm 

      Piecz przez godzinę w 160 stopniach w opcji termo-obieg. Najlepiej po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto wyschło

      Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na pół przełóż kremem, i posmaruj z wierzchu

      Gotowe ciasto udekoruj.

      SMACZNEGO:)

       

      Ciasto dodaję do akcji:


      W malinowym raju

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cukiniowe z kremem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 sierpnia 2012 21:00
  • sobota, 18 sierpnia 2012
    • Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami wg Pascala

      Pewnie już każdy z Was widział reklamę Lidla: Pascal vs Okrasa. Co tydzień ci panowie szykują dla nas po jednej potrawie, ze składników które można kupić w Lidlu za około 19,99. Teraz i ja postanowiłam ich wziąć na ruszt i zrobiłam podudzia z kurczaka z pomidorami i porami wg Pana Pascala. Nie wiem dokładnie jak to wyszło z ceną, bo akurat większość składników miałam w domu, ale sądzę, że dałoby radę zmieścić się w wymaganej kwocie 19,99 i przy tym chcę zaznaczyć, że jest to danie dla 4 osób, a u mnie najadło się tym nawet 5;) A jeżeli chodzi o smak potrawy to wyszło całkiem dobre, chociaż nie tak rewelacyjne jak myślałam. No ale nic. Może następnym razem na ruszt pójdzie danie Pana Okrasy? ;) 


      podudzie pascala

      Składniki: (obiad dla 4 osób)

      • 8 sztuk podudzi z kurczaka
      • 150g suszonych pomidorów
      • 300 g pora
      • 2 ząbki czosnku
      • puszka jasnego piwa
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżeczka suszonej bazylii
      • masło
      • sól, pieprz do smaku

      Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

      Podudzia myjemy, osuszamy (można odciąć torebki stawowe) i doprawiamy je solą i pieprzem. Danie podajemy z młodymi ziemniakami.

      W garnku* (który można włożyć do piekarnika)  rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy.

       Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.

       Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy puszkę jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.

       

      *nie każdy ma taki garnek dlatego polecam najpierw podudzia podsmażyć na patelni, a potem przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiec. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami wg Pascala”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 18 sierpnia 2012 08:11
  • piątek, 17 sierpnia 2012
    • Muffinki ze śliwkami i kruszonką

      A wcale miałam nie robić muffinek....

      Dostaliśmy od sąsiadki trochę śliwek, z których mama postanowiła zrobić dżem. Akurat tego dnia była zajęta dlatego to mnie poprosiła o ich odpestkowanie i przesmażenie. Niestety wzięłam minimalnie za mały garnek i wszystkie śliwki się do niego nie zmieściły. Nie myśląc długo wyszperałam przepis na muffinki ze śliwkami na blogu: Moje ekspresje kulinarne i za pół godziny już były gotowe. Wyszły PRZE-pyszne, ze znakomitą kruszonką. Znikły w okamgnieniu, co jest ich najlepszą recenzją.

      Polecam!

       

      muffinki śliwka

      Składniki: ( na 10 muffinek)

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 jajka
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 1/3 kostki margaryny
      • 1/3 szklanki mleka
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 opakowania cukru waniliowego

      Kruszonka:

      • 5 łyżek mąki
      • 3 łyżki masła (chłodnego)
      • 4 łyżki cukru

      Ponadto

      •  śliwki

       

      Wykonanie:

      Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę ugienść, aż do powstania sypkiej kruszonki.

      Muffinki: Mieszamy osobno składniki mokre i suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokosci. Do każdej muffinki włożyć połówkę śliwki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut/

      Smacznego:)

       

      Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu dlatego dodaję przepis na nie do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki ze śliwkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2012 21:56
  • wtorek, 14 sierpnia 2012
    • Szarlotka sypana

      szarlotka

      Inspiracja: blog Domi w kuchni


      Składniki Sypkie:

      • 1,5 szklanki kaszy manny ( u mnie kasza manna błyskawiczna Stoisław)
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki cukru kryształu

      Składniki na nadzienie:

      • 1,5kg kwaśnych jabłek
      • 1 czubata łyżka cynamonu
      • 2 łyżki cukru kryształu
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 1 łyżeczka soku z cytryny

      Ponadto: 

      • 100g zmrożonego masła

       

      Wykonanie:

      Składniki sypkie wymieszać ze sobą w misce. Podzielić na 3 części.

      Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

      Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie tortownicy.

      Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i podzielić na pół.

      Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.

      Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić tortownicę do rozgrzanego piekarnika  i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 sierpnia 2012 11:09
  • poniedziałek, 13 sierpnia 2012
    • Kurczak curry z pomidorami

      Do kurczaka curry przymierzałam się już od dłuższego czasu, jednak dopiero niedawno z powrotem odkryłam na niego przepis i postanowiłam go zrobić. Wyszedł bardzo dobry. Sądzę, że nie raz jeszcze zagości na naszym stole. Kurczaka podałam z ryżem jaśminowym firmy Sonko 


      curry

      Po inspirację sięgnęłam z bloga Smakocie i Łakołyki robiąc tylko kilka drobnych zmian m.in zamieniłam pomidory z puszki na świeże.

       

      Składniki (na około 3 osoby)

      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • 1 duża cebula
      • 3-4 świeże pomidory (lub pomidory z puszki)
      • 2 łyżki śmietany
      • 1 płaska łyżka curry
      • sól, pieprz, oliwa
      • ryż do podania (u mnie Jaśminowy firmy Sonko - sprawdził się idealnie)

      Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i skropić oliwą. Cebulę pokroić w piórka. Kurczaka z cebulą podsmażyć. Aż kurczak lekko się przyrumieni. Dodać curry, wymieszać chwilę smażyć całość na niewielkim ogniu.

      W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka (jeśli dodajemy pomidory z puszki wlać je razem z zalewą). Trzymać na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie stopniowo dodawać śmietanę. 

      Jeśli curry jest zbyt rzadkie można rozrobić łyżkę mąki z niewielką ilością wody i wlewać do sosu cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Chwilę pogotować i gotowe. 

      Podawać z ryżem. 

      Smacznego :)

       

      Przepis dodaję do akcji:


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak curry z pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 sierpnia 2012 15:36
  • czwartek, 09 sierpnia 2012
    • Mojito

      Pyszny drink na bazie rumu. Podobno jest jednym z najlepiej sprzedających się drinków w klubach i wcale się temu nie dziwię bo naprawdę jest pyszny. 

       

      Po inspirację sięgnęłam do Dusiowej, zamieniając tylko wodę gazowaną na sprite.

       

      mojito

      Składniki:

      • 40ml rumu
      • pół limonki
      • 2 łyżeczki trzcinowego cukru (ja nie miałam i dałam zwykły biały)
      • kilka listków mięty
      • kruszony lód
      • sprite

      Limonkę pokroić na 4 mniejsze części i włożyć na dno wysokiej szklanki. Zasypać cukrem i ugnieść aż limonka puści sok. Dodać mięte i ponownie ugnieść. Wlać rum. Dodać kruszony lód i całość wymieszać. Uzupełnić sprite.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mojito”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 sierpnia 2012 10:46
  • wtorek, 07 sierpnia 2012
    • Dżem z cukinii

      Kolejna potrawa z cukinii. Tym razem postanowiłam zrobić z niej dżem. Jest to mój pierwszy przetwór, który zrobiłam samodzielnie, więc jestem z niego bardzo dumna. A co do samego dżemu. Zrobiłam go niedużo, żeby spróbować czy wyjdzie dobry i byłam bardzo miło zaskoczona, że taki wyszedł. Dzięki dodatkowi galaretki cytrynowej, ma lekko cytrynowy smak jest naprawdę dobry. Idealny jako dodatek do naleśników. Z podanego przepisu wyszły mi 4 słoiczki pysznego dżemu. 

      dżem

      Inspiracja z tego bloga 

      Składniki:

      • 2,5 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych 
      • 0,5 kg cukru
      • 2 galaretki cytrynowe (lub pomarańczowe)
      • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

      Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach. Rozgotowujemy. Do gorącej cukinii dodajemy cukier i galaretki. 

      Smażymy około 30 minut. Pod koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Następnie przelewamy bardzo gorące do słoików i zakręcamy. Stawiamy go góry dnem i czekamy aż wystygnie.

      Smacznego;)

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem z cukinii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2012 10:59

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów