Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • piątek, 23 września 2011
    • lasagne

      lasagne jest jednym z moich pierwszych ekperymentów kulinarnych i chociaż od tamtego czasu już kilkakrotnie pojawiła się na naszym stole. jest pyszna i naprawdę warta wypróbowania;)

       

      SKŁADNIKI;

      • makaron do lasagne 

      sos beszamelowy;

      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
      • sól, pieprz

      nadzienie mięsne

      • 0,5 kg mięsa mielonego
      • sos do spagetti neapolitańskiego lub własnoręcznie przyrządzony sos pomidorowy
      • 2-3 ząbki czosnku
      • przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

      Dodatkowo:

      • 20-30dkg zóltego sera
      • masło do wysmarowania formy

      WYKONANIE:

      Gotujemy makaron w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Należy uważać aby płaty się nie posklejały.

      Nadzienie: Do garnka wkładamy mięso. Dusimy na małym ogniu przez około 10minut. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z gazu.

      Sos beszamelowy: Do rondelka wkłądamy masło i roztapiamy je. Na tłuszcz wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy zdejmujemy z ognia.

      Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wylewamy kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, posypujemy częścią żóltego sera i znowu:makaron, sos itd.. Na wierzchu powinien być ser żólty. Można posypać oregano i bazylią. Pieczemy w temp. 180C przez około 20 minut. Gdy ser na wierzchu zaczyna się przypiekać lasagne jest gotowa do zjedzenia. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „lasagne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 23 września 2011 22:13
  • czwartek, 08 września 2011
    • ciasto kokosowe z galaretką

       Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu : mniam...mniam . Wstępnie na wierzchu miała być jeszcze beza jednak za bardzo przykleiła się do papieru do pieczenia. Nie mniej ciasto z bezą czy bez niej jest godne polecenia.


       

      Ciasto:

      2 jajka + 2 żółtka
      2/3 szkl. cukru
      3/4 szkl. mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżeczki kakao


      Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.

      Masa:

      20 dag wiórków kokosowych
      2 szkl. mleka
      1/2 kostki masła
      2 łyżki cukru pudru
      2 białka


      Ponadto:
      galaretka o dowolnym smaku

      Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek.  Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2011 17:05
    • Ciasteczka owsiane

      Są to moje ulubione ciasteczka;) od momentu kiedy zrobiłam je pierwszy raz od razu je pokochałam;) nie są trudne w przygotowaniu jak większość ciasteczek i  są przy tym naprawdę przepyszne;] 

       

       

      SKŁADNIKI:

      • 150g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 150g masła 
      • 100g cukru
      • 1 jajko
      • 200g płatków owsianych
      • 50g płatków migdałowych
      • bakalie

      Wszystkie składniki połączyć. Z ciasta formować małe kulki i ułożyć je w odległości 5 cm od siebie na lekko posmarowanej tłuszczem blasze i piec ok 8 minut.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka owsiane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2011 16:47
    • Ciasteczka cynamonowe

      Dawno nie dodawałam nic do mojego bloga więc czas nadrobić zaległości tym bardziej, że niedługo czeka mnie kolejny przymusowy czas bez dostępu do internetu. 
      Tym razem zrobiłam pyszne ciasteczka cynamonowe. Są proste do przygotowania i co najważniejsze PYCHA. Moja siostra wręcz wyjadała mi jeszcze surowe ciasto przed wałkowaniem;) Polecam przede wszystkim wielbicielom cynamonu;)

      • 150 g masła
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 jajko
      • 1 i 1/2 szklanki mąki
      • 3/4 łyżeczki sody
      • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu

      Wszystkie składniki ugnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka. Piec około 12 min w temp. 180C.

      SMACZNEGO:)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka cynamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2011 16:13

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów