Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • niedziela, 30 września 2012
    • Kotleciki warzywne

       

      Miały być kotleciki z kalafiora, ale dodałam do nich trochę kapusty, która została po ostatnim obiedzie, marchewkę i  pietruszkę, więc powstały warzywne kotleciki.

      Wyszły bardzo delikatne, smaczne i zdrowe. Podałam je z sosem ze świeżych pomidorów i pure z ziemniaków;) Polecam.

       

      kotleciki

       

      Składniki:

      • pół średniego kalafiora
      • 2 marchewki
      • 1/4 główki kapusty
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1 cebula
      • 1 czerstwa bułka
      • 4-5 pieczarek
      • pół szklanki kaszy manny
      • 1 jajko
      •  sól, pieprz, słodka i ostra papryka 
      • bułka tarta do panierowania

       

      Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy.

      Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotujemy razem z kalafiorem na parze do miękkości, 

      Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

      Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pieczarkami na łyżce masła.

      Bułkę moczymy w wodzie.

      Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i  kaszę mannę*. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku. 

      Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni aż do zarumienienia z dwóch stron. 

      Kotleciki podajemy z sosem ze świeżych pomidorów i pure;)

       

      SMACZNEGO;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kotleciki warzywne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 września 2012 19:34
  • wtorek, 25 września 2012
    • Papryki faszerowane

      Sezon na paprykę trwa w najlepsze więc zapraszam na papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem naturalnym .

      Farsz smakuje bardzo podobnie jak ten do gołąbków, jednak zamiast kapusty, jest on zamknięty w czerwonej papryce,

      co sprawia, że ta potrawa nabiera całkiem innego charakteru.

       

      hf

       

      Składniki:(na 5 papryk)

      • 5 papryk średniej wielkości

      Farsz:

      • 200 ryżu (ja użyłam ryżu naturalnego w 10 minut firmy Sonko i sprawdził się idealnie)
      • niecały 1kg mięsa mielonego
      • 1 czerstwa bułka
      • 1 jajko
      • 1 cebula
      • kilka pieczarek
      • przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ostra papryka)
      • ew. kasza manna

      Opcjonalnie:

      • żółty ser

       

      Ryż gotujemy wg instrukcji na pakowaniu. 

      Bułkę moczymy w wodzie i zostawiamy ją na jakiś czas, gdy nasiąknie odciskamy ją.

      Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy ją z pieczarkami i zostawiamy do ostygnięcia. 

      Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy wg uznania. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę kaszy manny. Wtedy masa będzie bardziej zbita. 

      Paprykę myjemy. Wycinamy ogonek i wyjmujemy wszystkie pestki ze środka. Papryki nadziewamy farszem. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podlewamy trochę wodą i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy  około 50 minut. Pod koniec pieczenia paprykę można posypać startym żółtym serem i zapiekać aż do jego roztopienia.

      SMACZNEGO:)

       

      Przepis dołączam do akcji:

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Papryki faszerowane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 września 2012 00:14
  • czwartek, 20 września 2012
    • Likier "Nutella"

      Od jakiegoś czasu chętnie robię domowe alkohole. W kręgu rodziny i znajomych jestem już w tym trochę znana i czasami słyszę: "A zrobisz mi ten swój dobry domowy likier na urodziny?;)". Do tej pory były to głównie likiery. Likier cappucino  czy Malibu już na stałe u mnie zagościły i są idealne na prezent czy do sączenia na damskich pogaduchach. Tym razem jednak miałam ochotę na coś innego i gdy na jednym z blogów zobaczyłam przepis na likier, który miał w smaku przypominać nutellę, wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała go zrobić. I wiecie co...? Nie zawiodłam się. Wyszedł naprawdę pyszny i myślę, że będzie kolejnym alkoholem który u mnie zagości już na stałe. 


      likier nutella

      Inspiracja z bloga 2drink.pl 

       

      Składniki:

      • 100g orzechów laskowych
      • 400ml masy krówkowej
      • 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 1 mleczna czekolada
      • 1 łyżka kakao
      • 250ml wódki

       Zaczynamy od orzechów. Łuskane orzechy wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy na 7 minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po wyjęciu wysypujemy na ręcznik papierowy i pocieramy ręcznikiem, żeby zeszła ciemna skórka z orzechów. Mielimy je w młynku. 

      W  garnuszku podgrzewamy czekoladę z masą krówkową i kakao. Gdy czekolada się rozpuści, wlewamy do niej mleko skondensowane i orzechy mielone. Dokładnie mieszamy.Gdy będzie letnie mieszamy z wódką i wstawiamy na pół godziny do lodówki* i możemy pić. 

       

      *Jeśli zbyt długo będziemy trzymać w lodówce likier może nam zbytnio zgęstnieć, dlatego przed podaniem dobrze jest go trochę ogrzać. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Likier "Nutella"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 września 2012 20:15
  • czwartek, 13 września 2012
    • Brazylijskie kokosowe bułeczki

      Drożdżowe wypieki zawsze napawały mnie lekkim przerażeniem... Niestety nie mam jeszcze (ale mam nadzieję, że kiedyś będę miała) maszyny do wyrabiania ciasta, dlatego zawsze robię to ręcznie i mówiąc szczerze średnio to lubię. No i to wyrastanie... nie wiem jak to się dzieję, że  czasami ciasto ślicznie mi wyrośnie, a innym kompletnie nie zamierza powiększyć swojej objętości.

      Dlatego już kompletnie nie wiem, co mnie skłoniło do zrobienia wczoraj aż dwóch różnych wypieków drożdżowych. To chyba wszystko przez kompletny brak pieczywa w domu i brak chęci do wyjścia do sklepu oraz pachnące zdjęcia na blogu Arabeski. Jeśli chodzi o pierwszy wypiek to nie mam się czym chwalić, bo moje bułki z przedziałkiem wyszły co prawda smaczne, ale niewyrośnięte no i nawet nie zdążyłam zrobić im zdjęć, bo domownicy wszystkie zjedli. Ale myślę, że jeszcze się do nich przymierzę i może wyjdą jeszcze lepsze.

      Ale za to bułeczki kokosowe o dziwo wyszły mi bardzo dobre, duże i pachnące kokosem. dlatego gorąco je polecam;)

      bułeczki kokosowe

       

      Składniki (na ok 20 bułeczek):

      Ciasto:

      • 1 szklanka ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 4 szklanki mąki pszennej (około 525g)
      • 60 g miękkiego masła
      • 4 łyżki cukru
      • 50 g świeżych drożdży (można też użyć suchych)
      • 1/2 łyżeczki soli

      Nadzienie:

      • 2/3 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki mleka
      • 2 szklanki wiórków kokosowych (200g)

      +odrobina mleka lub białko do posmarowania bułeczek

       

      Wykonanie:

      Mleko podgrzać, by było letnie, dokładnie rozpuścić drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć folią i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia przez około 1-2godziny.

      Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać (około 4 minuty) składniki farszu, aż cukier się rozpuści, a wiórki wciągną mleko. Przestudzić.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i posmarować równomiernie kokosową masą, zrolować. Podzielić na około 20 części i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem lub mlekiem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-20 minut.

      Smacznego;)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Brazylijskie kokosowe bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 września 2012 11:39
  • wtorek, 11 września 2012
    • Przepyszny sernik na zimno

      Ten sernik jest naprawdę pyszny. Lekka serkowa masa na kruchutkim ciasteczkowym spodzie, a to wszystko zalane galaretką z owocami. Po prostu niebo w gębie. Nieskromnie powiem, że to jest najlepszy sernik na zimno jaki kiedykolwiek zrobiłam. Polecam;)

       

       sernik

      Składniki: 

      Spód:

      • 200g owsianych ciastek
      • 40g rozpuszczonego masła

      Masa:

      • 1kg homogenizowanego serka waniliowego
      • 2 jasne galaretki np. brzoskwiniowe

      Ponadto:

      • 2 czerwone galaretki
      • maliny 

      Wykonanie:

      Ciasteczka rozkruszamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy i wykładamy nimi spód i boki tortownicy*.

      Galaretki do masy rozpuszczamy w połowie wymaganej ilości wody i studzimy. Gdy będą chłodne wlewamy je do serka i miksujemy na małych obrotach miksera. Masę wylewamy na masę z ciastek.

      2 galaretki rozpuszczamy w wodzie i umieszczamy w chłodnym miejscu. Maliny wykładamy na serniku i zalewamy je tężejącą galaretką·

      Gotowy sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki, a potem pałaszujemy ze smakiem. 

      Smacznego;)

       

       

      *Ja użyłam dużej tortownicy o średnicy około 28cm, ale sernik wyszedł mi ciutkę za niski, dlatego polecam wykonanie sernika w nieco mniejszej formie;)


      sernik2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Przepyszny sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 21:17
  • środa, 05 września 2012
    • Leczo mojej mamy

      W naszym domu specjalistką od lecza zawsze była moja mama. Robi chyba najlepsze leczo na świecie;) Jednak ostatnio i ja zostałam dopuszczona do jej przepisu, czym się dzielę. Robi się je niezwykle prosto, chociaż jest trochę bawienia się przy krojeniu warzyw. Polecam;)


      leczo

      Składniki:

      • 1kg cebuli
      • 1kg papryki
      • 1kg cukinii
      • 1kg pomidorów
      • 1kg kiełbasy
      • 1 łyżka oleju
      • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
      • sól, pieprz, chili

       

      Wykonanie:

      Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy w dużym garnku na łyżce oleju. Cukinię obieramy ze skóry i wykrawamy część z pestkami i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką i pomidorami. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojone warzywa i gotujemy aż do ich zmiękczenia. 

      Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na osobnej patelni i wrzucamy do warzyw (smażenie nie jest koniecznie, ale wtedy leczo ma lepszy smak). 

      Gotujemy aż część warzyw się 'rozpadnie' i leczo zgęstnieje. Jeśli ktoś woli jak warzywa nie są zbyt rozgotowane, można zaklepać je mąką. 

      Leczo przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.

      Smacznego:)

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo mojej mamy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 05 września 2012 16:32
  • poniedziałek, 03 września 2012
    • Pasta szynkowa

      Tą smaczną pastę wyszperałam na blogu Co na obiad i od razu nabrałam na nią ochoty. Jest błyskawiczna i bardzo dobra. Idealna do podania na chrupkim pieczywie na śniadanie.  Polecam;)


      pasta

       

      Składniki:

      • 3 jajka ugotowane na twardo
      • 15 dag szynki konserwowej
      • 3 łyżeczki majonezu
      • 1 łyżka ketchupu
      • sól i pieprz do smaku

      Jajka, plastry szynki i majonez  zblendować na gładką masę. Dodać ketchup i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. 

       

      Smacznego;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta szynkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 19:07
    • Nominacja do Versatile Blogger Avard

      Serdecznie dziękuję I Love Bake za nominowanie mnie do zabawy. Bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam nazwę swojego bloga w jej poście;)

       baner

      ZASADY :

      1. Nominujemy 15 blogów, które uważamy że na to zasługują.

      2. Informujemy o tym fakcie nominowane blogi.

      3. Podajemy 7 faktów/informacji o sobie.

      4. Dziękujemy osobie, która nas nominowała na swoim blogu.

       5. Pokazujemy baner nagrody Versatile Blogger Award na swoim blogu.

       

      Informacje o mnie:

      1. Studiuję fizykę medyczną, chociaż większość ludzi uważa to za dziwny kierunek. 

      2. Bywam chorobliwie nieśmiała

      3. Jeszcze 3 lata temu strasznie NIE LUBIŁAM gotować, a moja mama martwiła się, że zostanę kulinarnym beztalenciem. Dopiero niedawno, gdy zaczęłam ekperymentować i okazało się, że to co zrobię smakuje moim bliskim, odkryłam, że mi się to jednak podoba. 

      4. Kocham czytać książki. Potrafię tak się w nie wciągnąć, że nie śpię całą noc. A moją ulubioną jest "Cień Wiatru" Zafona.

      5. Jestem uzależniona od kawy. Nie potrafię przetrwać dnia, bez chociaż jednej filiżanki.

      6. Zawsze chciałam mieć starszego brata, ale za to mam dwójkę młodszego rodzeństwa.

      7. Interesuję się muzyką, kulturą i nowinkami z  Azji i Korei.

       

       

      Chętnie przesłałabym łańcuszek do kolejnych 15 bloggerów, ale po pierwsze blogów które regularnie odwiedzam i uważam, że zasługują na nominację jest całe mnóstwo, a po drugie większość dostało już nominację i mam wrażenie, że jakkolwiek bym nie kombinowała, na pewno bym ją powtórzyła. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Nominacja do Versatile Blogger Avard”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 17:47

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów