Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • środa, 05 września 2012
    • Leczo mojej mamy

      W naszym domu specjalistką od lecza zawsze była moja mama. Robi chyba najlepsze leczo na świecie;) Jednak ostatnio i ja zostałam dopuszczona do jej przepisu, czym się dzielę. Robi się je niezwykle prosto, chociaż jest trochę bawienia się przy krojeniu warzyw. Polecam;)


      leczo

      Składniki:

      • 1kg cebuli
      • 1kg papryki
      • 1kg cukinii
      • 1kg pomidorów
      • 1kg kiełbasy
      • 1 łyżka oleju
      • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
      • sól, pieprz, chili

       

      Wykonanie:

      Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy w dużym garnku na łyżce oleju. Cukinię obieramy ze skóry i wykrawamy część z pestkami i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką i pomidorami. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojone warzywa i gotujemy aż do ich zmiękczenia. 

      Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na osobnej patelni i wrzucamy do warzyw (smażenie nie jest koniecznie, ale wtedy leczo ma lepszy smak). 

      Gotujemy aż część warzyw się 'rozpadnie' i leczo zgęstnieje. Jeśli ktoś woli jak warzywa nie są zbyt rozgotowane, można zaklepać je mąką. 

      Leczo przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.

      Smacznego:)

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo mojej mamy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 05 września 2012 16:32
  • poniedziałek, 03 września 2012
    • Pasta szynkowa

      Tą smaczną pastę wyszperałam na blogu Co na obiad i od razu nabrałam na nią ochoty. Jest błyskawiczna i bardzo dobra. Idealna do podania na chrupkim pieczywie na śniadanie.  Polecam;)


      pasta

       

      Składniki:

      • 3 jajka ugotowane na twardo
      • 15 dag szynki konserwowej
      • 3 łyżeczki majonezu
      • 1 łyżka ketchupu
      • sól i pieprz do smaku

      Jajka, plastry szynki i majonez  zblendować na gładką masę. Dodać ketchup i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. 

       

      Smacznego;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pasta szynkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 19:07
    • Nominacja do Versatile Blogger Avard

      Serdecznie dziękuję I Love Bake za nominowanie mnie do zabawy. Bardzo się ucieszyłam, gdy zobaczyłam nazwę swojego bloga w jej poście;)

       baner

      ZASADY :

      1. Nominujemy 15 blogów, które uważamy że na to zasługują.

      2. Informujemy o tym fakcie nominowane blogi.

      3. Podajemy 7 faktów/informacji o sobie.

      4. Dziękujemy osobie, która nas nominowała na swoim blogu.

       5. Pokazujemy baner nagrody Versatile Blogger Award na swoim blogu.

       

      Informacje o mnie:

      1. Studiuję fizykę medyczną, chociaż większość ludzi uważa to za dziwny kierunek. 

      2. Bywam chorobliwie nieśmiała

      3. Jeszcze 3 lata temu strasznie NIE LUBIŁAM gotować, a moja mama martwiła się, że zostanę kulinarnym beztalenciem. Dopiero niedawno, gdy zaczęłam ekperymentować i okazało się, że to co zrobię smakuje moim bliskim, odkryłam, że mi się to jednak podoba. 

      4. Kocham czytać książki. Potrafię tak się w nie wciągnąć, że nie śpię całą noc. A moją ulubioną jest "Cień Wiatru" Zafona.

      5. Jestem uzależniona od kawy. Nie potrafię przetrwać dnia, bez chociaż jednej filiżanki.

      6. Zawsze chciałam mieć starszego brata, ale za to mam dwójkę młodszego rodzeństwa.

      7. Interesuję się muzyką, kulturą i nowinkami z  Azji i Korei.

       

       

      Chętnie przesłałabym łańcuszek do kolejnych 15 bloggerów, ale po pierwsze blogów które regularnie odwiedzam i uważam, że zasługują na nominację jest całe mnóstwo, a po drugie większość dostało już nominację i mam wrażenie, że jakkolwiek bym nie kombinowała, na pewno bym ją powtórzyła. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Nominacja do Versatile Blogger Avard”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 17:47
  • piątek, 31 sierpnia 2012
    • Placki z cukinii

      Sezon na cukinię trwa w najlepsze, u mnie na działce jest jej prawdziwy wysyp, dlatego ciągle kombinuje co z niej zrobić.  Po muffinkach, cieście i dżemie z cukinii przyszła pora na placki. Zrobiłam ich 'czystą' formę i jadłam z cukrem tak jak ziemniaczane, ale można do nich dodać trochę pokrojonej cebuli, szczypiorku, ziół  i wtedy podać je z gulaszem lub sosem czosnkowym.

      placki z cukinii

      Składniki:

      • 1 średnia cukinia
      • 1 jajko
      • 4-5 łyżek mąki
      • sól, pieprz do smaku

       

      Cukinię umyć, obrać ze skórki (chociaż na kilku blogach widziałam cukinię nieobraną), wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru soku. Dodać resztę składników (mąki można dodać trochę więcej jeśli masa jest zbyt rzadka), przyprawić. Smażyć na małym ogniu z obu stron.

      Smacznego;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 31 sierpnia 2012 10:41
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
    • Zapiekanka gyros

      Jakiś czas temu dostałam bardzo dużą paczkę z firmy Sonko. Dzięki produktom (głównie ryżom) od nich zrobiłam już Kurczaka curry z pomidorami i Kolorową sałatkę i dzisiaj też nabrałam ochoty na obiad z ryżem. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na przepis z tego bloga i od razu wiedziałam, że chcę to zrobić. Zapiekanka okazała się strzałem w dziesiątkę i smakowała całej mojej rodzince.

       

      Składniki (dla około 5 osób):

      • 3 torebki białego ryżu Sonko
      • 2 duże piersi z kurczaka (lub niecałe 1kg kawałków z kurczaka)
      • 1 duża cebula
      • 1 czerwona papryka
      • 4-5 ogórków konserwowych
      • 20dag żółtego sera
      • opakowanie przyprawy gyros
      • majonez ketchup

      Wykonanie:

      Ryż ugotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować majonezem, polać ketchupem i posypać 1/3 startego sera.

      Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać przyprawę gyros. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

      Mięso z cebulką ułożyć na ryżu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki konserwowe. Posypać resztą żółtego sera.

      Naczynie wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 175 stopni i piec około pół godziny. Podawać.

      Smacznego;) 

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka gyros”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 sierpnia 2012 22:17
  • środa, 22 sierpnia 2012
    • Wściekła baba

      Zawsze zastanawiało mnie pochodzenie nazwy tego ciasta "Wściekła baba". Może kiedyś jakaś zdenerwowana małżonka robiąc ciasto wrzuciła wszystko co miała pod ręką do misy, zamieszała i upiekła albo po prostu ktoś szukał chwytliwej nazwy ciasta, albo....a może ktoś ma jakieś lepsze pomysły? ;) W każdym razie to ciasto jest w maminym zeszycie już kilka ładnych lat i już wiele razy gościło na naszym stole. A co do smaku: jest to trochę połączenie tradycyjnego murzynka z piernikiem. Na pewno jest warte wypróbowania;)


      wściekła baba

       

      Składniki:

      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • pół paczki margaryny
      • pół szklanki mleka
      • 1 szklanka cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao
      • pół słoiczka dżemu
      • 1 łyżeczka sodki
      • 1 cukier waniliowy

      Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.

      Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do niedużej formy (u mnie 40x15) i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. 

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wściekła baba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 22 sierpnia 2012 11:55
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
    • Ciasto cukiniowe z kremem malinowym

      To ciasto pierwszy raz jadłam u znajomej i było tak pyszne, że od razu poprosiłam o przepis, a że akurat w weekend mieliśmy gości, postanowiłam je zrobić. Samo ciasto jest dosyć ciężkie, a słodki i lekki krem na bazie mascarpione doskonale je uzupełnia. Polecam;) 

      Za przepis dziękuję Marysi;)

      ciasto cukiniowe

      Składniki:

      malinowy krem 

       250 g serka mascarpone
       100g cukru pudru
       garść malin

      ciasto:

       2 jaja
       200 g cukru
       150 ml oleju roślinnego
       200 g miąższu z cukinii 
       50 g posiekanych orzechów włoskich
       75 g pokrojonych drobno malin
       50 g wiórków kokosowych
       200 g mąki
       4 czubate łyżki stołowe kakao
       po 1 łyżeczce sody i soli
       1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Krem: utrzyj serek z cukrem i malinami na gładką masę, odstaw do lodówki

      Ciasto:  Jajka ubij z cukrem (tak długo aż masa będzie puszysta i jednolita). Następnie cienkim strumieniem dodaj olej

      Do jajecznej masy dodaj cukinię, maliny, orzechy, wiórki kokosowe, i ostrożnie wymieszaj 

      Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, połącz wszytskie składniki, ale staraj się żeby masa nie straciła leciutkiej puszystości.

      Wlej ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 21 cm 

      Piecz przez godzinę w 160 stopniach w opcji termo-obieg. Najlepiej po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto wyschło

      Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na pół przełóż kremem, i posmaruj z wierzchu

      Gotowe ciasto udekoruj.

      SMACZNEGO:)

       

      Ciasto dodaję do akcji:


      W malinowym raju

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cukiniowe z kremem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 sierpnia 2012 21:00
  • sobota, 18 sierpnia 2012
    • Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami wg Pascala

      Pewnie już każdy z Was widział reklamę Lidla: Pascal vs Okrasa. Co tydzień ci panowie szykują dla nas po jednej potrawie, ze składników które można kupić w Lidlu za około 19,99. Teraz i ja postanowiłam ich wziąć na ruszt i zrobiłam podudzia z kurczaka z pomidorami i porami wg Pana Pascala. Nie wiem dokładnie jak to wyszło z ceną, bo akurat większość składników miałam w domu, ale sądzę, że dałoby radę zmieścić się w wymaganej kwocie 19,99 i przy tym chcę zaznaczyć, że jest to danie dla 4 osób, a u mnie najadło się tym nawet 5;) A jeżeli chodzi o smak potrawy to wyszło całkiem dobre, chociaż nie tak rewelacyjne jak myślałam. No ale nic. Może następnym razem na ruszt pójdzie danie Pana Okrasy? ;) 


      podudzie pascala

      Składniki: (obiad dla 4 osób)

      • 8 sztuk podudzi z kurczaka
      • 150g suszonych pomidorów
      • 300 g pora
      • 2 ząbki czosnku
      • puszka jasnego piwa
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżeczka suszonej bazylii
      • masło
      • sól, pieprz do smaku

      Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

      Podudzia myjemy, osuszamy (można odciąć torebki stawowe) i doprawiamy je solą i pieprzem. Danie podajemy z młodymi ziemniakami.

      W garnku* (który można włożyć do piekarnika)  rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy.

       Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.

       Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy puszkę jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.

       

      *nie każdy ma taki garnek dlatego polecam najpierw podudzia podsmażyć na patelni, a potem przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiec. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami wg Pascala”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 18 sierpnia 2012 08:11
  • piątek, 17 sierpnia 2012
    • Muffinki ze śliwkami i kruszonką

      A wcale miałam nie robić muffinek....

      Dostaliśmy od sąsiadki trochę śliwek, z których mama postanowiła zrobić dżem. Akurat tego dnia była zajęta dlatego to mnie poprosiła o ich odpestkowanie i przesmażenie. Niestety wzięłam minimalnie za mały garnek i wszystkie śliwki się do niego nie zmieściły. Nie myśląc długo wyszperałam przepis na muffinki ze śliwkami na blogu: Moje ekspresje kulinarne i za pół godziny już były gotowe. Wyszły PRZE-pyszne, ze znakomitą kruszonką. Znikły w okamgnieniu, co jest ich najlepszą recenzją.

      Polecam!

       

      muffinki śliwka

      Składniki: ( na 10 muffinek)

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 jajka
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 1/3 kostki margaryny
      • 1/3 szklanki mleka
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 opakowania cukru waniliowego

      Kruszonka:

      • 5 łyżek mąki
      • 3 łyżki masła (chłodnego)
      • 4 łyżki cukru

      Ponadto

      •  śliwki

       

      Wykonanie:

      Kruszonka: Wszystkie składniki na kruszonkę ugienść, aż do powstania sypkiej kruszonki.

      Muffinki: Mieszamy osobno składniki mokre i suche. Potem przelewamy mokre do suchych i mieszamy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokosci. Do każdej muffinki włożyć połówkę śliwki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut/

      Smacznego:)

       

      Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu dlatego dodaję przepis na nie do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki ze śliwkami i kruszonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 17 sierpnia 2012 21:56
  • wtorek, 14 sierpnia 2012
    • Szarlotka sypana

      szarlotka

      Inspiracja: blog Domi w kuchni


      Składniki Sypkie:

      • 1,5 szklanki kaszy manny ( u mnie kasza manna błyskawiczna Stoisław)
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki cukru kryształu

      Składniki na nadzienie:

      • 1,5kg kwaśnych jabłek
      • 1 czubata łyżka cynamonu
      • 2 łyżki cukru kryształu
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 1 łyżeczka soku z cytryny

      Ponadto: 

      • 100g zmrożonego masła

       

      Wykonanie:

      Składniki sypkie wymieszać ze sobą w misce. Podzielić na 3 części.

      Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

      Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie tortownicy.

      Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i podzielić na pół.

      Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.

      Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić tortownicę do rozgrzanego piekarnika  i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 sierpnia 2012 11:09

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów