Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • poniedziałek, 13 sierpnia 2012
    • Kurczak curry z pomidorami

      Do kurczaka curry przymierzałam się już od dłuższego czasu, jednak dopiero niedawno z powrotem odkryłam na niego przepis i postanowiłam go zrobić. Wyszedł bardzo dobry. Sądzę, że nie raz jeszcze zagości na naszym stole. Kurczaka podałam z ryżem jaśminowym firmy Sonko 


      curry

      Po inspirację sięgnęłam z bloga Smakocie i Łakołyki robiąc tylko kilka drobnych zmian m.in zamieniłam pomidory z puszki na świeże.

       

      Składniki (na około 3 osoby)

      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • 1 duża cebula
      • 3-4 świeże pomidory (lub pomidory z puszki)
      • 2 łyżki śmietany
      • 1 płaska łyżka curry
      • sól, pieprz, oliwa
      • ryż do podania (u mnie Jaśminowy firmy Sonko - sprawdził się idealnie)

      Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i skropić oliwą. Cebulę pokroić w piórka. Kurczaka z cebulą podsmażyć. Aż kurczak lekko się przyrumieni. Dodać curry, wymieszać chwilę smażyć całość na niewielkim ogniu.

      W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka (jeśli dodajemy pomidory z puszki wlać je razem z zalewą). Trzymać na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie stopniowo dodawać śmietanę. 

      Jeśli curry jest zbyt rzadkie można rozrobić łyżkę mąki z niewielką ilością wody i wlewać do sosu cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Chwilę pogotować i gotowe. 

      Podawać z ryżem. 

      Smacznego :)

       

      Przepis dodaję do akcji:


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak curry z pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 sierpnia 2012 15:36
  • czwartek, 09 sierpnia 2012
    • Mojito

      Pyszny drink na bazie rumu. Podobno jest jednym z najlepiej sprzedających się drinków w klubach i wcale się temu nie dziwię bo naprawdę jest pyszny. 

       

      Po inspirację sięgnęłam do Dusiowej, zamieniając tylko wodę gazowaną na sprite.

       

      mojito

      Składniki:

      • 40ml rumu
      • pół limonki
      • 2 łyżeczki trzcinowego cukru (ja nie miałam i dałam zwykły biały)
      • kilka listków mięty
      • kruszony lód
      • sprite

      Limonkę pokroić na 4 mniejsze części i włożyć na dno wysokiej szklanki. Zasypać cukrem i ugnieść aż limonka puści sok. Dodać mięte i ponownie ugnieść. Wlać rum. Dodać kruszony lód i całość wymieszać. Uzupełnić sprite.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mojito”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 sierpnia 2012 10:46
  • wtorek, 07 sierpnia 2012
    • Dżem z cukinii

      Kolejna potrawa z cukinii. Tym razem postanowiłam zrobić z niej dżem. Jest to mój pierwszy przetwór, który zrobiłam samodzielnie, więc jestem z niego bardzo dumna. A co do samego dżemu. Zrobiłam go niedużo, żeby spróbować czy wyjdzie dobry i byłam bardzo miło zaskoczona, że taki wyszedł. Dzięki dodatkowi galaretki cytrynowej, ma lekko cytrynowy smak jest naprawdę dobry. Idealny jako dodatek do naleśników. Z podanego przepisu wyszły mi 4 słoiczki pysznego dżemu. 

      dżem

      Inspiracja z tego bloga 

      Składniki:

      • 2,5 kg cukinii bez skóry i gniazd nasiennych 
      • 0,5 kg cukru
      • 2 galaretki cytrynowe (lub pomarańczowe)
      • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

      Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach. Rozgotowujemy. Do gorącej cukinii dodajemy cukier i galaretki. 

      Smażymy około 30 minut. Pod koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Następnie przelewamy bardzo gorące do słoików i zakręcamy. Stawiamy go góry dnem i czekamy aż wystygnie.

      Smacznego;)

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem z cukinii”
      Tagi:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 sierpnia 2012 10:59
  • poniedziałek, 06 sierpnia 2012
    • Muffinki owsiane z cukinią

      Jakiś czas temu dostałam miłą paczkę od firmy Młyny Stoisław z kilkoma ich produktami. Akurat dostanie paczki zbiegło się z moim wyjazdem, dlatego dopiero teraz postanowiłam je wykorzystać do przyrządzenia czegoś dobrego. Przy okazji na działce rodziców obrodziły cukinie i dostałam polecenie, żeby je do czegoś wykorzystać. Postanowiłam zrobić muffinki owsiane z cukinią. Wyszły całkiem niezłe. Nawet moja siostra, która nie lubi cukinii zjadła je ze smakiem. Polecam.


      muffiny

      Składniki:

      • 200g cukinii
      • 150g mąki 
      • 100g płatków owsianych firmy Młyny Stoisław
      • 4 łyżki otrąb owsianych firmy Młyny Stoisław
      • 2 jajka
      • 90 g cukru
      • pół paczki margaryny (roztopionej)
      • 2 łyżeczki kakao
      • pół paczki gorzkiej czekolady(roztopionej)
      • łyżeczka proszku do pieczenia

      Cukinie obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Lekko odciskamy sok.

      W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. 

      Zawartość miski z suchymi składnikami przekładamy do miski z mokrymi. Dodajemy startą cukinię. Mieszamy. 

      Ciasto przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gotowe muffinki można polać polewą czekoladową.

      Smacznego

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki owsiane z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 sierpnia 2012 21:56
  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Okonomiyaki

      Okonomiyaki – rodzaj japońskiej potrawy, placków składających się z wielu różnych składników i pieczonych na rozgrzanej blasze. Okonomiyaki dosłownie znaczy: "smaż, co chcesz".

      Moja kolejna japońska potrawa. Od koleżanki która była w Japonii wiem, że nie smakuje dokładnie tak samo jak ta serwowana w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale mi smakowała i uważam, że jest warta wypróbowana. Do podstawowego ciasta można dodać swoje ulubione dodatki: boczek, podsmażonego kurczaka, warzywa, krewetki, dlatego okonomiyaki za każdym razem może być inne.

      okonomiyaki

      Składniki:

      • pół główki kapusty
      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • szklanka wody
      • 1 cebula (lub por)
      • pół puszki kukurydzy
      • pare plasterków boczku lub kawałków kurczaka
      • kilka pieczarek
      • swoje ulubione dodatki
      • sos do okonomijaki (ja nie miałam, więc użyłam majonezu i ketchupu)
      • sól, pieprz

      Kapustę cienko pokroić, wrzucić ją do miski. Dodać mąkę, wodę i jajka. Lekko posolić i popieprzyć. Dodać kukurydzę. 

      Na patelni podsmażyć plasterek boczku lub kurczaka, lub inne dodatki. Jak się przyrumieni nałożyć na mięso porcje ciasta z kapustą. Smażyć na średnim ogniu potem przewrócić na drugą stronę. 

      Placek podawać posmarowany sosem do okonomiyaki lub majonezem. 

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Okonomiyaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 17:01
  • piątek, 20 lipca 2012
  • czwartek, 19 lipca 2012
    • Kolorowa sałatka

      Ostatnio dostałam bardzo miłą paczkę od firmy Sonko  do testowania. Jedną z pierwszych rzeczy jaka mnie zainteresowała był ryż 3 kolory. Stwierdziłam, że moja rodzinka jest za duża, żeby zrobić z niego danie obiadowe, dlatego postanowiłam zrobić kolorową sałatkę. Powstawała na zasadzie "Co by tu jeszcze kolorowego do niej wrzucić", ale pomimo tego wyszła bardzo dobra. Polecam

      kolorowa sałatka

       

      Składniki:

      • 1 torebka ryżu 3 kolory Sonko 
      • ćwiartkę wędzonego kurczaka
      • 1 czerwona papryka
      • 5 plasterków ananasa z puszki
      • pół zielonego ogórka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • sól, pieprz, zioła prowansalskie

      Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka, paprykę, ananasa i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Ostudzony ryż mieszamy z pokrojonymi warzywami i kurczakiem. Jogurt mieszamy z przyprawami i zalewamy nim przygotowaną sałatkę. Mieszamy.

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa sałatka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lipca 2012 00:10
  • poniedziałek, 16 lipca 2012
  • niedziela, 15 lipca 2012
  • czwartek, 12 lipca 2012
    • Testowanie produktów Sonko

      Dzięki uprzejmości firmy Sonko dostałam paczkę, a raczej pakę do przetestowania. Całość po rozpakowaniu wygląda tak:

      W paczce znajdują się:

      • ryż 3 kolory
      • ryż biały
      • kasza gryczana w 6 minut
      • ryż paraboiled z dzikim
      • ryż jaśminowy
      • ryż risotto
      • ryż basmati z dzikim
      • ryż naturalny w 10 minut
      • pop cool snack
      • rismini pizza
      • 3 paczki wafli ryżowych: w polewie capucino, czekoladowej i czekoladowej o smaku pomarańczy

      Bardzo się cieszę z możliwości przetestowania tych produktów tym bardziej, że z większością nie miałam jeszcze do czynienia (np z ryżem dzikim) i już myślę jakie pyszności z nich wyczaruje;) Moja rodzinka też się cieszy, że dzięki testowaniu będę im częściej gotować;)

      Od razu po otwarciu paczki uwagę mojej rodzinki przykuły wafle ryżowe w polewie cappucino i to właśnie one poszły do wypróbowania na pierwszy ogień.

      Wafle Cappuccino marki SONKO to wafle ryżowe wypiekane z pełnych ziaren naturalnego ryżu brązowego i oblane prawdziwą mleczną czekoladą z wyczuwalnym smakiem i zapachem kawy cappuccino. 

      Tak szczerze to po raz pierwszy jadłam wafle ryżowe w polewie do tej pory jadłam tylko naturalne wafle, które jednak były jak dla mnie trochę zbyt mało wyraziste. Te jednak są wyśmienite. Pyszne, chrupiące z polewą cappucino. Jak zapewnia producent wafle są też dobre dla osób dbających o zdrowe odżywianie, bo 1 taki wafelek ma mniej kalorii niż kromka zwykłego chleba. Jest tylko jeden problem... Jak się już je spróbuje to ciężko poprzestać na jednym.

      Wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej i wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku pomarańczy to kolejne pyszne wafle, tym razem oblane mleczną czekoladą, więc dla czekoladoholików takich jak ja są idealne i co gorsza uzależniające. I jedne i drugie bardzo mi smakowały i nie wiem czy byłabym w stanie wybrać swojego faworyta. Niestety w każdej paczce są tylko 4 wafelki, które zdecydowanie za szybko się skończyły.

       

      Podsumowując:

      Zalety wafli ryżowych marki Sonoko:

      • pyszny smak
      • dobre dla osób na diecie (o ile nie zje się ich za dużo)
      • chrupiące
      • idealne do zabrania w podróż

      Wady:

      • Zdecydowanie zbyt mała ilość w opakowaniu

       

       

      Kolejne recenzje wkrótce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Testowanie produktów Sonko”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 15:23

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów