Piekielna kuchnia Anety

Wpisy

  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Tosty na gorąco z oscypkiem

      Po mojej ostatniej wizycie w Zakopanem kupiłam sobie ładnego dużego oscypka. Nie przepadam za nim na zimno, ale już na ciepło najlepiej z żurawiną mogę jeść na okrągło. Niestety żurawiny nie miałam, ale postanowiłam wykorzystać go w inny sposób, modyfikując lekko ten przepis

      tost

      Składniki (na 2 tosty)

      • 4 kromki chleba (najlepszy będzie tostowy)
      • 1 jajko
      • masło
      • oscypek
      • pomidor
      • sól

      Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, solimy.

      Wszystkie kromki smarujemy z jednej strony masłem. Na dwóch z nich układamy plasterek oscypka, pomidor i znowu oscypek. Na patelni rozgrzewamy olej.

      Kromki nie obłożone maczamy stroną nieposmarowaną masłem w jajku. Przykrywamy kromki obłożone oscypkiem i spód gotowej "kanapki" także maczamy w jajku(dobrze jest pomóc sobie szpatułką). Tosty układamy na rozgrzanej patelni. Wierzch tostów polewamy pozostałym jajkiem i lekko szpatułką dociskamy je do patelni. Gdy się dobrze przyrumienią, odwracamy tosty na drugą stronę. Podajemy jeszcze ciepłe. Można polać je ketchupem.

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tosty na gorąco z oscypkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 17:27
  • poniedziałek, 18 czerwca 2012
    • Pizzerinki

      Pyszne małe pizzerinki. Do ich jedzenia nie potrzebujemy żadnych noży czy widelcy, wystarczy wziąć je w łapkę i szamać. Dlatego możemy jeść je na obiad/kolację jak również zabrać jako drugie śniadanie do pracy;) No i robiąc je unikamy kłótni o dodatki, bo każdą pizzerinkę możemy zrobić z różnymi dodatkami. Polecam;)

       

      minipizza

      Składniki:

      Ciasto na około 6 pizzerinek:

      • 2,5 szklanki mąki
      • 2 łyżki otrąb pszennych
      • 3 dag świeżych drożdży
      • 200 ml ciepłej wody
      • łyżeczka soli
      • łyżeczka cukru

      Dodatki:

      • 2 parówki
      • 1/4 puszki kukurydzy
      • 3/4 szklanki startego żółtego sera
      •  1 mały pomidor
      • 5 pieczarek

      Sos pomidorowy:

      • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
      • przeciśnięty ząbek czosnku
      • łyżka przypraw (zioła prowansalskie, bazylia, oregano, lub przyprawa do pizzy)

       

      Wykonanie:

      Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do momentu aż zaczną rosnąć. Gdy drożdże wyrosną mieszamy je z mąką, otrębami i solą i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je ściereczką, wstawiamy do ciepłego miejsca i zostawiamy do wyrośnięcia (co najmniej 1,5h). Kiedy podwoi swoją objętość dzielimy je na 6 części i każdą część  wałkujemy na wymaganą grubość.

      Wszystkie składniki sosu mieszamy i smarujemy nim pizzerinki.

      Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, parówki i pomidora też kroimy. Układamy je na naszych pizzerinkach i posypujemy startym serem.

      Gotowe pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 15 minut. 

      Smacznego:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pizzerinki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2012 08:05
  • niedziela, 17 czerwca 2012
    • Pikantne chrupiące krakersy

      Wyszperałam te krakersy już dawno na blogu Domi w kuchni i wiedziałam, że muszę je spróbować. Leżały sobie u mnie w zakładkach i dopiero ostatnio sobie o nich przypomniałam. Wyszły bardzo dobre, chrupiące, idealne jako przekąska do piwa. 


      krakersy

       

      Składniki:

      • 410g mąki pszenej
      • 75g zimnego masła startego na grubych oczkach
      • 40g żółtego sera startego na małych oczkach
      • łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka chili (lub 2 łyżeczki innych ulubionych przypraw np przyprawa do pizzy)
      • 230ml mleka

      Mąkę, masło, ser i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy do powstania niby kruszonki. Cały czas ugniatając dolewamy stopniowo mleko do powstania zwartego ciasta. Dzielimy na 4 części.

      Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krakersy, ja zrobiłam je kieliszkiem. 

      Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut do przyrumienienia krakersów.

      Z podanej porcji wychodzi około 170 krakersów.

      Smacznego;)

       

      Z pozostałego ciasta, z którego już nie chciało mi się wykrawać krakersów zrobiłam takie oto paluszki, które też wyszły świetne. 

      paluszki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne chrupiące krakersy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 czerwca 2012 09:22
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi

      Ostatnio potrzebowałam zrobić szybkie, najlepiej czekoladowe ciasteczka na wizytę rodzinki.W tym celu postanowiłam zajrzeć do mojej najukochańszej książki z przepisami do "Złotej księgi czekolady". Wybór padł na te ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi i jak zwykle się nie zawiodłam. Ciastka wyszły bardzo dobre, a moje rodzeństwo wcinało je jeden za drugim.

      Przepis podaję z moimi małymi zmianami.

       

      Składniki:

      • 300g mąki pszennej
      • 1łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 250g margaryny
      • 200g cukru
      • 2 jajka
      • 375g płatków owsianych
      • 1 gorzka czekolada (lub wiórki czekoladowe)
      • pół paczki mlecznej czekolady
      • garść pokrojonych orzechów włoskich

       

      Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.W miseczce wymieszaj mąkę, proszek, sodę i sól. 

      Czekolady posiekaj na małe kawałeczki.

      Mikserem na wysokich obrotach utrzyj margarynę i cukier. Dodaj jajka i starannie je wymieszaj masę. Nadal miksując dodaj przygotowaną mieszankę z mąką oraz płatki owsiane. Następnie ręcznie wmieszaj oba rodzaje posiekanych czekolad (lub wiórek).

      Uformuj z masy ciasteczka wielkości piłki golfowej i ułóż je w odległości 7 cm od siebie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz do uzyskania jasnobrązowej barwy, około 10minut.

      Smacznego! 

       

       

      Przepis dodaję do akcji:


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 09:53
  • środa, 13 czerwca 2012
  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Makaron z cukrem i truskawkami

      Jednym z moich smaków z dzieciństwa jest makaron z cukrem. Zawsze gdy do niedzielnego rosołu mama gotowała makaron  ja podbierałam porcję, zasypywałam cukrem i jadłam aż mi się uszy trzęsły;) Ten dawno zapomniany smak postanowiłam dzisiaj sobie przypomnieć, akurat po rodzinnej wizycie zostało sporo makaronu do rosołu, więc hop do talerza, cukier i już miałam się wziąć za jedzenie, gdy spojrzałam na świeżo kupione truskawki. Zajrzałam też do lodówki gdzie była reszta jogurtu truskawkowego ze śniadania i tak oto wyszła wariacja na temat. Nie powiem całkiem smaczna;)

       

      Składniki:

      • makaron jak do rosołu
      • 2 łyżeczki cukru
      • mały jogurt truskawkowy
      • kilka truskawek.

      Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie odcedzamy (może być też makaron pozostały po rosole, ale wtedy dobrze jest przelać go ciepłą wodą), nakładamy na talerz. Posypujemy cukrem i mieszamy. Polewamy jogurtem i kładziemy pokrojone truskawki.

      Smacznego;)

       

      Przepis dodaję do akcji: 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z cukrem i truskawkami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 16:48
  • poniedziałek, 11 czerwca 2012
    • Tarta truskawkowa

      Truskawki, bita śmietana i czekolada to zdecydowanie przepis na udany deser. U mnie podany w formie pysznej tarty. A  że była dobra niezbicie świadczy fakt, że w ciągu pół godziny po sesji zdjęciowej, owej tarty zostało ledwo niecałe pół i to tylko dlatego że uratowałam ją przed głodną siostrą dla reszty domowników. Zdecydowanie polecam tym bardziej, że przepis nie jest ani trudny ani bardzo pracochłonny.

       

      tarta

       

      Składniki:

      • 3/4 paczki margaryny
      • 300 g mąki
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 jajko
      • 250g śmietany kremówki
      • zagęszczasz do śmietany
      • 3/4 kg truskawek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3 kostki gorzkiej czekolady

      Ciasto: Margarynę zagniatamy z mąką i 2 łyżkami cukru i jajkiem. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

      Mus truskawkowy: Przebieramy truskawki. Te ładniejsze zostawiamy do dekoracji, resztę po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 3-4 części. Do rondelka wlewamy wodę (tyle aby przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda się zagotuje wrzucamy truskawki i resztę cukru. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

      Bita śmietana: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i zagęszczasz. 

      Wykonanie: Formę do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasta smarujemy go musem truskawkowym. Gdy całość będzie miała temperaturę pokojową kładziemy na wierzch bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami i posypujemy startą gorzką czekoladą.

      ENJOY

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta truskawkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2012 16:29
  • czwartek, 07 czerwca 2012
  • środa, 06 czerwca 2012
    • Nugetsy z kurczaka

      Pyszne, domowe nugetsy u mnie podane z frytkami i sosem czosnkowym. Robiłam je już kolejny raz i do tej pory każdemu komu je zaserwowałam bardzo smakowały.

       

      nugetsy

       

      Składniki: (nie podaję dokładnych proporcji, bo nugetsy zawsze robię na oko)

      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • mleko
      • przyprawa do kurczaka
      • sól, pieprz
      • mąka
      • jajko
      • chili
      • płatki kukurydziane (corn flakes)
      • bułka tarta

      Pierś kroimy w paski. Obsypujemy je przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki z zalewamy mlekiem, tak aby przykryć całe piersi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc(im dłużej tym mięso będzie bardziej miękkie i soczyste).

      Z mąki, mleka i jajka robimy gęstawe ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i  łyżeczką chili.

      Płatki kukurydziane rozdrabniamy i dodajemy bułkę tartą (w proporcjach około 3:1).

      Kawałki piersi wyjmujemy z lodówki. Moczymy w cieście naleśnikowym i obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej.

      Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 

      Podajemy z frytkami i sosem czosnkowym. 

      SMACZNEGO

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Nugetsy z kurczaka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 06 czerwca 2012 12:32
  • piątek, 01 czerwca 2012
    • Klasyka zup czyli pomidorowa

      Zupa pomidorowa czyli klasyka zup. Na pewno każdy z was ma na nią swój własny i sprawdzony przepis. Ja również, ale ostatnio postanowiłam trochę pokombinować i zrobiłam zupę z przepisu Domi w Kuchni, która dostała wyróżnienie w konkursie Pudliszek, więc musiała być pyszna. I taka też wyszła;)

       

       

      Składniki:

      • 1 kg świeżych pomidorów (ja dałam z puszki)
      • 2 łyżki masła
      • 3 ząbki czosnku
      • cebula
      • marchewka
      • 500ml bulionu
      • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
      • listki z 2 gałązek bazylii (a dałam 2 łyżki suszonej)
      • 100ml słodkiej śmietanki 

      Wykonanie:

      Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

      Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

      W garnku rozpuścić masło, wrzucić marchewkę, cebulę i czosnek. Zeszklić. Gdy cebula będzie miękka , wrzucić pomidory i smażyć na średnim ogniu około 20 minut.

      Po tym czasie połączyć nasze pomidory z bulionem i dokładnie zmiksować  na gładki krem. Dodać koncentrat i bazylię i znowu zmiksować. Na koniec wlać śmietankę i wymieszać. 

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Klasyka zup czyli pomidorowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 01 czerwca 2012 10:15

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów