Piekielna kuchnia Anety

śniadania

  • poniedziałek, 03 września 2012
  • piątek, 31 sierpnia 2012
    • Placki z cukinii

      Sezon na cukinię trwa w najlepsze, u mnie na działce jest jej prawdziwy wysyp, dlatego ciągle kombinuje co z niej zrobić.  Po muffinkach, cieście i dżemie z cukinii przyszła pora na placki. Zrobiłam ich 'czystą' formę i jadłam z cukrem tak jak ziemniaczane, ale można do nich dodać trochę pokrojonej cebuli, szczypiorku, ziół  i wtedy podać je z gulaszem lub sosem czosnkowym.

      placki z cukinii

      Składniki:

      • 1 średnia cukinia
      • 1 jajko
      • 4-5 łyżek mąki
      • sól, pieprz do smaku

       

      Cukinię umyć, obrać ze skórki (chociaż na kilku blogach widziałam cukinię nieobraną), wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru soku. Dodać resztę składników (mąki można dodać trochę więcej jeśli masa jest zbyt rzadka), przyprawić. Smażyć na małym ogniu z obu stron.

      Smacznego;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 31 sierpnia 2012 10:41
  • niedziela, 15 lipca 2012
  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Tosty na gorąco z oscypkiem

      Po mojej ostatniej wizycie w Zakopanem kupiłam sobie ładnego dużego oscypka. Nie przepadam za nim na zimno, ale już na ciepło najlepiej z żurawiną mogę jeść na okrągło. Niestety żurawiny nie miałam, ale postanowiłam wykorzystać go w inny sposób, modyfikując lekko ten przepis

      tost

      Składniki (na 2 tosty)

      • 4 kromki chleba (najlepszy będzie tostowy)
      • 1 jajko
      • masło
      • oscypek
      • pomidor
      • sól

      Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, solimy.

      Wszystkie kromki smarujemy z jednej strony masłem. Na dwóch z nich układamy plasterek oscypka, pomidor i znowu oscypek. Na patelni rozgrzewamy olej.

      Kromki nie obłożone maczamy stroną nieposmarowaną masłem w jajku. Przykrywamy kromki obłożone oscypkiem i spód gotowej "kanapki" także maczamy w jajku(dobrze jest pomóc sobie szpatułką). Tosty układamy na rozgrzanej patelni. Wierzch tostów polewamy pozostałym jajkiem i lekko szpatułką dociskamy je do patelni. Gdy się dobrze przyrumienią, odwracamy tosty na drugą stronę. Podajemy jeszcze ciepłe. Można polać je ketchupem.

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tosty na gorąco z oscypkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 17:27
  • środa, 13 czerwca 2012

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów