Piekielna kuchnia Anety

Sałatki

  • wtorek, 30 października 2012
    • Surówka z cukinii a'la colesław

      Dostałam ostatnio od mamy dwie wielgachne cukinie prosto z działeczki, skąd powstało już parę przepisów z jej wykorzystaniem.

      Jednak Ta cukinia ciągle się nie kończy, dlatego dzisiaj kolejny przepis, który powstał przypadkiem. Miałam ochotę na Colesława, jednak nie chciało mi się iść do sklepu po kapustę, wtedy popatrzyłam do lodówki, gdzie ostał się jeszcze kawałek cukinii i pomyślałam, że może zamiast kapusty dam właśnie ją. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę i nie wiem nawet czy wersja z cukinią nie jest lepsza od tej pierwotnej.

      Polecam spróbować;)

       

      r

       

      Składniki:

      • 3 szklanki cukinii startej na grubych oczkach
      • 2 średnie marchewki
      • 1 cebula
      • pół szklanki majonezu
      • 2 łyżki mleka
      • 1 łyżka cukru pudru
      • sól, pieprz do smaku

      Wykonanie:

      Startą cukinię posypujemy solą i zostawiamy na pół godziny, aż lekko zmięknie i puści sok. Cukinię odciskamy, dodajemy starą marchewkę i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.

      W kubku mieszamy majonez z mlekiem i cukrem pudrem. Gotowym sosem zalewamy cukinię i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.

      SMACZNEGO;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Surówka z cukinii a'la colesław”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 października 2012 00:01
  • czwartek, 19 lipca 2012
    • Kolorowa sałatka

      Ostatnio dostałam bardzo miłą paczkę od firmy Sonko  do testowania. Jedną z pierwszych rzeczy jaka mnie zainteresowała był ryż 3 kolory. Stwierdziłam, że moja rodzinka jest za duża, żeby zrobić z niego danie obiadowe, dlatego postanowiłam zrobić kolorową sałatkę. Powstawała na zasadzie "Co by tu jeszcze kolorowego do niej wrzucić", ale pomimo tego wyszła bardzo dobra. Polecam

      kolorowa sałatka

       

      Składniki:

      • 1 torebka ryżu 3 kolory Sonko 
      • ćwiartkę wędzonego kurczaka
      • 1 czerwona papryka
      • 5 plasterków ananasa z puszki
      • pół zielonego ogórka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • sól, pieprz, zioła prowansalskie

      Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka, paprykę, ananasa i ogórka kroimy w niedużą kostkę. Ostudzony ryż mieszamy z pokrojonymi warzywami i kurczakiem. Jogurt mieszamy z przyprawami i zalewamy nim przygotowaną sałatkę. Mieszamy.

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowa sałatka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 lipca 2012 00:10

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów