Piekielna kuchnia Anety

ciasta, torty

  • środa, 24 października 2012
  • wtorek, 11 września 2012
    • Przepyszny sernik na zimno

      Ten sernik jest naprawdę pyszny. Lekka serkowa masa na kruchutkim ciasteczkowym spodzie, a to wszystko zalane galaretką z owocami. Po prostu niebo w gębie. Nieskromnie powiem, że to jest najlepszy sernik na zimno jaki kiedykolwiek zrobiłam. Polecam;)

       

       sernik

      Składniki: 

      Spód:

      • 200g owsianych ciastek
      • 40g rozpuszczonego masła

      Masa:

      • 1kg homogenizowanego serka waniliowego
      • 2 jasne galaretki np. brzoskwiniowe

      Ponadto:

      • 2 czerwone galaretki
      • maliny 

      Wykonanie:

      Ciasteczka rozkruszamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy i wykładamy nimi spód i boki tortownicy*.

      Galaretki do masy rozpuszczamy w połowie wymaganej ilości wody i studzimy. Gdy będą chłodne wlewamy je do serka i miksujemy na małych obrotach miksera. Masę wylewamy na masę z ciastek.

      2 galaretki rozpuszczamy w wodzie i umieszczamy w chłodnym miejscu. Maliny wykładamy na serniku i zalewamy je tężejącą galaretką·

      Gotowy sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki, a potem pałaszujemy ze smakiem. 

      Smacznego;)

       

       

      *Ja użyłam dużej tortownicy o średnicy około 28cm, ale sernik wyszedł mi ciutkę za niski, dlatego polecam wykonanie sernika w nieco mniejszej formie;)


      sernik2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Przepyszny sernik na zimno”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 21:17
  • środa, 22 sierpnia 2012
    • Wściekła baba

      Zawsze zastanawiało mnie pochodzenie nazwy tego ciasta "Wściekła baba". Może kiedyś jakaś zdenerwowana małżonka robiąc ciasto wrzuciła wszystko co miała pod ręką do misy, zamieszała i upiekła albo po prostu ktoś szukał chwytliwej nazwy ciasta, albo....a może ktoś ma jakieś lepsze pomysły? ;) W każdym razie to ciasto jest w maminym zeszycie już kilka ładnych lat i już wiele razy gościło na naszym stole. A co do smaku: jest to trochę połączenie tradycyjnego murzynka z piernikiem. Na pewno jest warte wypróbowania;)


      wściekła baba

       

      Składniki:

      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • pół paczki margaryny
      • pół szklanki mleka
      • 1 szklanka cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki kakao
      • pół słoiczka dżemu
      • 1 łyżeczka sodki
      • 1 cukier waniliowy

      Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić.

      Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do niedużej formy (u mnie 40x15) i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. 

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Wściekła baba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 22 sierpnia 2012 11:55
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
    • Ciasto cukiniowe z kremem malinowym

      To ciasto pierwszy raz jadłam u znajomej i było tak pyszne, że od razu poprosiłam o przepis, a że akurat w weekend mieliśmy gości, postanowiłam je zrobić. Samo ciasto jest dosyć ciężkie, a słodki i lekki krem na bazie mascarpione doskonale je uzupełnia. Polecam;) 

      Za przepis dziękuję Marysi;)

      ciasto cukiniowe

      Składniki:

      malinowy krem 

       250 g serka mascarpone
       100g cukru pudru
       garść malin

      ciasto:

       2 jaja
       200 g cukru
       150 ml oleju roślinnego
       200 g miąższu z cukinii 
       50 g posiekanych orzechów włoskich
       75 g pokrojonych drobno malin
       50 g wiórków kokosowych
       200 g mąki
       4 czubate łyżki stołowe kakao
       po 1 łyżeczce sody i soli
       1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Wykonanie:

      Krem: utrzyj serek z cukrem i malinami na gładką masę, odstaw do lodówki

      Ciasto:  Jajka ubij z cukrem (tak długo aż masa będzie puszysta i jednolita). Następnie cienkim strumieniem dodaj olej

      Do jajecznej masy dodaj cukinię, maliny, orzechy, wiórki kokosowe, i ostrożnie wymieszaj 

      Przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól, połącz wszytskie składniki, ale staraj się żeby masa nie straciła leciutkiej puszystości.

      Wlej ciasto do wysmarowanej olejem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 21 cm 

      Piecz przez godzinę w 160 stopniach w opcji termo-obieg. Najlepiej po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto wyschło

      Kiedy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na pół przełóż kremem, i posmaruj z wierzchu

      Gotowe ciasto udekoruj.

      SMACZNEGO:)

       

      Ciasto dodaję do akcji:


      W malinowym raju

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cukiniowe z kremem malinowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 sierpnia 2012 21:00
  • wtorek, 14 sierpnia 2012
    • Szarlotka sypana

      szarlotka

      Inspiracja: blog Domi w kuchni


      Składniki Sypkie:

      • 1,5 szklanki kaszy manny ( u mnie kasza manna błyskawiczna Stoisław)
      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki cukru kryształu

      Składniki na nadzienie:

      • 1,5kg kwaśnych jabłek
      • 1 czubata łyżka cynamonu
      • 2 łyżki cukru kryształu
      • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
      • 1 łyżeczka soku z cytryny

      Ponadto: 

      • 100g zmrożonego masła

       

      Wykonanie:

      Składniki sypkie wymieszać ze sobą w misce. Podzielić na 3 części.

      Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Nastawić piekarnik na 180 stopni.

      Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie tortownicy.

      Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i podzielić na pół.

      Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.

      Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić tortownicę do rozgrzanego piekarnika  i piec około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Szarlotka sypana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 sierpnia 2012 11:09
  • czwartek, 28 czerwca 2012
    • Tort z białą czekoladą i limonką

      Właściwie w przepisie jest napisane, że jest to placek z białą czekoladą i limonką, ale że zostałam poproszona o zrobienie go na urodziny i to właśnie w nim były urodzinowe świeczki pozwoliłam sobie tytuł przepisu zmienić;) Tort czy placek, wyszedł bardzo dobry. Słodycz białej czekolady jest idealnie przełamana kwaśną limonką. I wszystkim, a przede wszystkim jubilatce smakował. 

      Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki kucharskiej  "Złotej księgi czekolady". Co prawda po raz pierwszy proporcje składników trochę mnie rozczarowały, bo masa mimo długiego chłodzenia wcale nie chciała zgęstnieć i mieć konsystencji kremu, ale po dodaniu do niej kolejnej białej czekolady udało się ją uratować. Przepis podaję już z moimi zmianami. 

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 125g mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 60g masła
      • 1 jajko
      • 2 łyżki zimnej wody

      Krem czekoladowy:

      • 500ml śmietanki 36%
      • 400g białej czekolady

      Ponadto:

      • 4-5 limonki

      Wykonanie:

      Krem czekoladowy: Wrzuć białą czekoladę do dużej miski. W średnim rondlu podgrzej śmietankę i kiedy zacznie wrzeć zalej nią białą czekoladę i mieszaj aż mikstura zgęstnieje, a czekolada całkowicie się rozpuści. Wtedy nakryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

      Ciasto: W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao i cukier puder. Dodaj pokrojone masło i mieszaj aż wytworzy się masa z drobnymi grudkami masła. Dodaj jajko oraz wodę i zagniataj do uzyskania gładkiego ciasta. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do temp 180 stopni. Schłodzonym ciastem wyłóż tortownicę o średnicy 25cm. Piecz około 20-25minut. Potem odstaw do schłodzenia razem z tortownicą. Na koniec równomiernie rozsmaruj na placku krem czekoladowy, udekoruj cienko pokrojonymi plastrami limonki i wstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki. 

      Smacznego:)

       

       

      Przepis dodaję do akcji:

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tort z białą czekoladą i limonką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 czerwca 2012 14:33
  • poniedziałek, 11 czerwca 2012
    • Tarta truskawkowa

      Truskawki, bita śmietana i czekolada to zdecydowanie przepis na udany deser. U mnie podany w formie pysznej tarty. A  że była dobra niezbicie świadczy fakt, że w ciągu pół godziny po sesji zdjęciowej, owej tarty zostało ledwo niecałe pół i to tylko dlatego że uratowałam ją przed głodną siostrą dla reszty domowników. Zdecydowanie polecam tym bardziej, że przepis nie jest ani trudny ani bardzo pracochłonny.

       

      tarta

       

      Składniki:

      • 3/4 paczki margaryny
      • 300 g mąki
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 jajko
      • 250g śmietany kremówki
      • zagęszczasz do śmietany
      • 3/4 kg truskawek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3 kostki gorzkiej czekolady

      Ciasto: Margarynę zagniatamy z mąką i 2 łyżkami cukru i jajkiem. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.

      Mus truskawkowy: Przebieramy truskawki. Te ładniejsze zostawiamy do dekoracji, resztę po umyciu i odszypułkowaniu kroimy na 3-4 części. Do rondelka wlewamy wodę (tyle aby przykryła dno) i kilka łyżek cukru. Gdy woda się zagotuje wrzucamy truskawki i resztę cukru. Gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.

      Bita śmietana: Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i zagęszczasz. 

      Wykonanie: Formę do tarty wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasta smarujemy go musem truskawkowym. Gdy całość będzie miała temperaturę pokojową kładziemy na wierzch bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami i posypujemy startą gorzką czekoladą.

      ENJOY

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta truskawkowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 czerwca 2012 16:29
  • czwartek, 31 maja 2012
    • Banana pie

      Jedna z pierwszych tart jakie zrobiłam w życiu i chyba najpyszniejsza. W końcu co w połączeniu: banany, bita śmietana, budyń i czekolada może być niedobre;) 

       

      Przepis zaczerpnięty  z tej strony 

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 1 i 1/4 szklanki mąki
      • 7 łyżek masła
      • 1/4 szklanki zimnej wody
      • szczypta proszku do pieczenia
      • pół łyżki cukru
      • szczypta soli

      Dodatkowo:

      • pół tabliczki gorzkiej czekolady
      • 3 dojrzałe banany
      • sok z 1/3 cytryny
      • 1 budyń
      • 2 szklanki mleka
      • 3 łyżki cukru
      • 1/3 kostki masła
      • 200g zimnej kremówki
      • 2 łyżki cukry pudru
      • ew. usztywniacz do śmietany

      Składniki na ciasto zagnieść.  Ciastem wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać widelcem i zapiec w temp. 180 stopni przez około 30 minut.

      Gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu, używając niecałe 2 szklanki mleka. Studzimy. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

      Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

      Kremówkę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru. Jeśli śmietana nie będzie się chciała ładnie ubić dodajemy usztywniacz.

      Na ostudzonym cieście układamy banany. Na to wykładamy masę budyniową i ubitą śmietanę. Dekorujemy startą na dużych oczkach czekoladą.

      SMACZNEGO!

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Czas na piknik 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Banana pie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 maja 2012 12:35
  • czwartek, 08 września 2011
    • ciasto kokosowe z galaretką

       Przepis na to pyszne ciasto znalazłam na blogu : mniam...mniam . Wstępnie na wierzchu miała być jeszcze beza jednak za bardzo przykleiła się do papieru do pieczenia. Nie mniej ciasto z bezą czy bez niej jest godne polecenia.


       

      Ciasto:

      2 jajka + 2 żółtka
      2/3 szkl. cukru
      3/4 szkl. mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 łyżeczki kakao


      Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.

      Masa:

      20 dag wiórków kokosowych
      2 szkl. mleka
      1/2 kostki masła
      2 łyżki cukru pudru
      2 białka


      Ponadto:
      galaretka o dowolnym smaku

      Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek.  Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2011 17:05
  • piątek, 12 sierpnia 2011
    • Murzynek

      Mówiąc szczerze do tej pory nie przepadałam za murzynkiem i nie kusiło mnie żeby go zrobić. Tak było do momentu gdy postanowiłam spróbować kawałek tego ciasta upieczonego przez moją ciotkę. Oczywiście od razu wybłagałam u niej przepis:) Murzynek z tego przepisu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a wychodzi pyszny i bardzo puszysty. Gorąco polecam:)

       

       

      SKŁADNIKI:

      • 1 i 1/2 paczki margaryny
      • 10 łyżek wody
      • 4 łyżki kakao
      • 2 szklanki cukru
      • 4 łyżki kwaśnej śmietany
      • 4 jajka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 szklanki mąki

      margarynę rozpuścić. Dodać wodę cukier i kakao. Chwilę pogotować razem. Zostawić do ostygnięcia. 

      Dodać śmietanę żółtka, proszek i mąkę. Na końcu Dolać ubitą pianę z białek. Ostrożnie wymieszać, aby nie zburzyć struktury piany.

      Wylać do wysmarowanej masłem formy. Piec około pół godziny w rozgrzanym do 180C piekarniku.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 12 sierpnia 2011 15:46

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów