Piekielna kuchnia Anety

Przystawki

  • środa, 04 lipca 2012
    • Francuskie mini pizze

      Bardzo szybkie (o ile ma się gotowe ciasto francuskie) mini pizze. Idealne jako przekąska, na piknik, lub przyjęcie.. U mnie były szybkim obiadem i ja z U. spokojnie się nimi najadłyśmy. Polecam.

      Przy okazji zapraszam do polubienia Piekielnej Kuchni Anety na facebooku.

      mini pizze

      Przepis zaczerpnięty z tej strony 

       

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego
      • kilka plasterków wędliny
      • kilka plasterków żółtego sera
      • 1 pomidor
      • 1 jajko
      • ketchup
      • przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, słodka papryka, sól) 

      Ciasto francuskie rozwinąć i pozostawić na papierze. Ciasto posmarować cienką warstwą ketchupu. Wzdłuż ciasta układać plasterki wędliny i sera. Pomidora umyć, pokroić w cienkie plasterki i położyć w sporych odstępach od siebie (można też pokroić go w kostkę i rozrzucić po cieście). 

      Zawinąć ciasto w luźny rulon wzdłuż krótszego boku i pociąć na cienkie plastry (około 1,5cm), formując małe pizze.

      Gotowe pizze ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.  Po tym czasie pizze wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia.

      Smacznego:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie mini pizze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 04 lipca 2012 17:45
  • czwartek, 19 maja 2011
  • niedziela, 17 kwietnia 2011
    • Bigos po cygańsku

      Przepis na bigos który u nas w rodzinie jest już od pewnego czasu, ale dopiero wczoraj postanowiłam sama go zrobić. Jest ciekawym zamiennikiem tradycyjnego bigosu. U nas zrobił furrorę:)

      bigos po cygańsku

      SKŁADNIKI:

      • 1 kg pieczarek
      • 5 średnich cebul
      • słoik papryki
      • słoik ogórków konserwowych
      • 1 kg mięsa mielonego
      • ketchup pikantny
      • chili (opcjonalnie dla lubiących ostrzejszy smak potraw)
      pieczarki, cebule, ogórki i paprykę kroimy w paseczki i osobno podsmażamy. Przekłądamy do jednego garnka.
      Mięso mielone doprawiamy pieprzem i wegetą. Dodajemy jajko i wymoczoną, wyciśniętą bułkę. Mieszamy i formujemy małe kulki i smażymy jak mielone. Po wystudzeniu dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy ketchup i dusimy przez około 20 minut mieszając. Gotowe.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bigos po cygańsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 kwietnia 2011 18:18
  • środa, 30 marca 2011
  • niedziela, 27 marca 2011
    • SAŁATKA Z POREM

      Po znalezieniu akcji "Pora na pora" wiedziałam, że muszę wziąść w niej udział i postanowiłam zrobić z nim sałatkę. Po piersze uwielbiam pora, po drugie mam manię twoerzenia najróżniejszych, różnokolorowych sałatek. Dodam tylko, że sałatka zniknęła w ciągu godziny od pojawieniu się jej na stole :)

       

       

      SKŁADNIKI:


      • 1 duży por
      • 30 dag szynki konserwowej
      • puszka kukurydzy konserwowej
      • puszka groszku konserwowego
      • 3 łyżki majonezu
      • sól i pieprz do smaku
      Pora i szynkę konserwową pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać z kukurydzą i groszkiem. Dodać majonez. Przyprawić do smaku.
      SMACZNEGO
      Przepis bierze udział w akcji : http://durszlak.pl/akcje/pora-na-pora

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 marca 2011 22:23
    • SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM W GALARECIE

      Na ten weekend miałam zapowiedzinych gości i przy tym trochę wolnego czasu, więc postanowiłam trochę zaszaleć z gotowaniem :) Na pierwszy ogień poszła szynka w galarecie. Przepis miałam podpatrzony już wcześniej z restauracji w której pracuję, więc wykoananie nie sprawiło żadnego problemu...

      SKŁADNIKI

       

      • kilka plastrów szynki konserwowej
      • sos chrzanowy ( można kupić gotowy lub zrobić własny. U mnie była to mieszanka chrzanu i majonezu w stosunku 1:1)
      • 2 kostki rosołowe
      • żelatyna
      PRZYGOTOWANIE:

      Sos chrzanowy zawijamy w szynkę w ciasne roladki. Ukladamy na półmisku. Można dowolnie udekorować kukurydzą konserwową, groszkiem, marchewką lub drobno pokrojoną papryką.
      Kostki rosołowe* rozmpuszczany w 2 szklankach wody. Dodajemy 3 łyżki żelatyny.Przecedzamy przez sitko i zostawiamy.. Gdy żelatyna lekko stężeję zalewamy nią szynkę. Czekamy na całkowite stężenie i gotowe.
      *zamiast kostek rosołowych można użyć zwykłego rosołu.
      SMACZNEGO !!!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM W GALARECIE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 27 marca 2011 21:55
  • czwartek, 10 marca 2011
    • Ryba w sosie słodko-kwaśnym

      Jest to ryba która na naszym stole pojawia się zawsze gdy mają przyjść gości...:) Bardzo dobra: słodko-kwaśno-ostra.  Przepis można modyfikować z zależności od upodobań dodać mniej lub więcej chili.
      Przepis pochodzi z naszego rodzinnego zeszytu z przepisami:)

      Jest to ryba która na naszym stole pojawia się zawsze gdy mają przyjść gości...:) Bardzo dobra: słodko-kwaśno-ostra.  Przepis można modyfikować z zależności od upodobań dodać mniej lub więcej chili.

       

      Przepis pochodzi z naszego rodzinnego zeszytu z przepisami:)

      SKŁADNIKI:

       

      • 1/2 kg ryby (usmazyć w jajku i bułce tartej)
      • 1 duża cebula
      • 4-6 dużych pieczarek
      • 1 papryka
      sos do ryby:
      • 1.5 szklanki rosołu ( z kostki)
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1.5 łyżeczki cukru
      • 1,5 łyżki wódki
      • 1,5 łyzki octu
      • 2 łyżki koncetratu pomidorowego
      • 1 łyżeczka keczupu
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki chili (ja dodałam trochę więcej)
      PRZYGOTOWANIE:
      Na oleju smażyć pokrojoną cebulkę, pieczarki, paprykę. Po 20 minutach dodać wymieszane składniki na sos. Gotować kolejne 10 minut. Rybę zalać sosem, lekko przemieszać. Gotowe.
      SMACZNEGO!!


      GOTOWA DO ZJEDZENIA! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 marca 2011 13:00

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów