Piekielna kuchnia Anety

zdrowe przekąski

  • niedziela, 17 czerwca 2012
    • Pikantne chrupiące krakersy

      Wyszperałam te krakersy już dawno na blogu Domi w kuchni i wiedziałam, że muszę je spróbować. Leżały sobie u mnie w zakładkach i dopiero ostatnio sobie o nich przypomniałam. Wyszły bardzo dobre, chrupiące, idealne jako przekąska do piwa. 


      krakersy

       

      Składniki:

      • 410g mąki pszenej
      • 75g zimnego masła startego na grubych oczkach
      • 40g żółtego sera startego na małych oczkach
      • łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka papryki słodkiej
      • 1 łyżeczka chili (lub 2 łyżeczki innych ulubionych przypraw np przyprawa do pizzy)
      • 230ml mleka

      Mąkę, masło, ser i przyprawy umieszczamy w misce i wyrabiamy do powstania niby kruszonki. Cały czas ugniatając dolewamy stopniowo mleko do powstania zwartego ciasta. Dzielimy na 4 części.

      Każdą część bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krakersy, ja zrobiłam je kieliszkiem. 

      Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuwamy widelcem i lekko oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut do przyrumienienia krakersów.

      Z podanej porcji wychodzi około 170 krakersów.

      Smacznego;)

       

      Z pozostałego ciasta, z którego już nie chciało mi się wykrawać krakersów zrobiłam takie oto paluszki, które też wyszły świetne. 

      paluszki

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne chrupiące krakersy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 czerwca 2012 09:22
  • wtorek, 22 maja 2012
  • piątek, 18 maja 2012
    • Domowa Granola

      Wiele blogerek chwaliło się ostatnio swoimi własnymi granolami. A ja jako, że ją uwielbiam postanowiłam pójść za ich przykładem i stworzyłam swoją własną mieszankę.

       

      granola

      Składniki:

      • 5 szklanek płatków owsianych (NIE błyskawicznych)
      • szklanka mieszanki ziaren i orzechów ( u mnie słonecznik, orzechy włoskie, migdały)
      • paczka wiórków kokosowych
      • paczka rodzynek (można dać też żurawinę lub inne suszone owoce)
      • szklanka miodu
      • cynamon

      Wykonanie:

      Wrzuć płatki owsiane do miski.

      Posiekaj orzechy na drobne kawałki.

      Wsyp orzechy i wiórki kokosowe do płatków i zalej wszystko płynnym miodem. Wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj cynamon do smaku.

      Wyłóż mieszankę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 20-30minut w temperaturze maksymalnie 180 stopni. Sprawdzaj co chwilę czy granola się nie przypala i przemieszaj ją drewnianą łyżką. Im dłużej zapiekasz granolę w niższej temperaturze tym będzie bardziej chrupka.

      Po ostygnięciu dodaj rodzynki (lub inne owoce) i przełóż granolę do szczelnego pojemnika.

      SMACZNEGO.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Domowa Granola”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 18 maja 2012 19:41
  • wtorek, 08 marca 2011
    • Batoniki musli

       

      Smaczne i pożywne a przy tym banalnie proste i szybkie... Jak dla mnie może ciut za słodkie, ale i tak je już pokochałam:) Jutro mam zamiar zanieść kilka do szkoły, mam nadzieję, że tym uszczęśliwię kolejne duszyczki ;)
      Przepis zaczerpnięty od 'ilka76' z 'wielkie Żarcie'.

      Smaczne i pożywne a przy tym banalnie proste i szybkie... Jak dla mnie może ciut za słodkie, ale i tak je już pokochałam:) Jutro mam zamiar zanieść kilka do szkoły, mam nadzieję, że tym uszczęśliwię kolejne duszyczki ;)


      Przepis zaczerpnięty od 'ilka76' z 'wielkie Żarcie'.

       

       

      SKŁADNIKI:

       

      • 250g płatków owsianych
      • puszka mleka skondensowanego słodzonego
      • 80g wiórków kokosowych
      • ok. 300g bakalii (orzechy, rodzynki, pestki dyni, słonecznika, żurawina suszona, daktyle itp)
      • 2 rządki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

      WYKONANIE:

      W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, bakalie, i pokrojoną w małe kawałeczki czekoladę.
      Mleko przelać do garnuszka i podgrzać aż będzie gorące (nie gotować).
      Gorące  mleko wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami.
      Blachę o wymiarach 25x30 cm. wyłożyć papierem.
      Włożyć masę, wyrównać.
      Piec w nagrzanym do 130 stopni piekarniku ok. 1h
      Po wyjęciu  z piekarnika odstawić aż masa zastygnie i pokroić na 
      batoniki.

      Batoniki przed upieczeniem.


      A tu już gotowe do zjedzenia:)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki musli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 marca 2011 21:13
    • Muffinki na ostro

      Ostatnio kupiłam sobie nowa formę na muffinki, więc nastąpiła u mnie istna muffinkomania. Do tej pory robiłam je tylko na słodko, więc gdy znalazłam przepis na mufiinki na ostro wiedziałam, że muszę spróbować je zrobić. O ile najpierw mnie nie nie przekonały, to potem stwierdziłam, że są niezłe. W smaku przypominają odrobię pizze. Odpowiednie na drugie śniadanie zamiast kanapki lub na przekąskę. Polecam:)


      SKŁADNIKI: ( na około 20 sztuk )

       

      • 3 małe cebulki
      • 2,5 szklanki mąki
      • łyżka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 130 g startego żółtego sera
      • 150 gr szynki
      • pół  czerwonej papryki
      • 2 jajka
      • szczypta soli, pieprz
      • pół łyżeczki chili
      • pół kostki masła
      • szklanka mleka
      PRZYGOTOWANIE:
      Cebulkę drobno kroimi i podduszamy. Do miski wsypujemy mąkę proszek, sól,, chili,  mocno pieprzymy. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, wsypujemy wraz z cebulą i startym serem do misku. Wlewamy jajko, rozmącone z mlekiem i rozpuszczone masło. Mieszamy

      Piec około 20 minut w temp 180
      SMACZNEGO!

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 marca 2011 00:13

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów