Piekielna kuchnia Anety

desery

  • piątek, 06 lipca 2012
  • sobota, 30 czerwca 2012
    • Lody czekoladowe

      Pyszne, czekoladowe lody z przepisu Dorotuś. Są bardzo proste do wykonania i co najważniejsze nie potrzebujemy do nich maszyny do lodów. Wystarczy tylko co jakiś czas je przemieszać.

      Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcie, ale lody choć dobre za nic nie chciały się ładnie sfotografować. Jak zrobię je kolejny raz postaram się o lepsze zdjęcie.

       

      lody

      Składniki:

      • 300 ml śmietany kremówki
      • 300 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 90g cukru
      • 100g mlecznej czekolady
      • 50g gorzkiej czekolady
      • 1 łyżka ekstraktu z wanilii(ja nie miałam i dodałam 1 łyżkę wódki. Dzięki temu lody nie zamarzną nam na kamień)

      Wykonanie:

      W garnuszku z grubym nem podgrzać śmietankę z mlekiem i cukrem. Aż do rozpuszczenia się cukru. Mieszając zdjąć z palnika (nie gotować)

      Żółtka ubić mikserem do białości. Wlać do garnuszka z mlekiem wymieszać i podgrzewać, aż do zgęstnienia. (Nie wolno doprowadzać do wrzenia). Zdjąć z palnika dodać ekstrakt z wanilii(lub łyżkę wódki) wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia czekolady.

      Masę chłodzić do temperatury lodówkowej najlepiej całą noc. Przełożyć masę do plastikowej miski (lub pudełka po lodach) Włożyć do zamrażarki i zamrozić. Należy pamiętać, aby co jakiś czas wystawiać nasze lody, przemieszać je i włożyć z powrotem do zamrażarki.

       

       

       

      Przepis dodaję do akcji:

      i

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Lody czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 11:28
  • sobota, 12 marca 2011
    • CREME BRULEE

      Przepyszny delikatnie waniliowy deser. Zrobiłam go na próbę w niewielkiej ilości ale jest tak cudowny, że niedługo znowu go zrobię:) I może wtedy zrobię własne zdjęcia, bo dzisiaj zanim o tym pomyślałam był już zjedzony.
      Przepis i zdjęcie pochodzi od Dorotus76 z http://mojewypieki.blox.pl/html
      Przepyszny delikatnie waniliowy deser. Zrobiłam go na próbę w niewielkiej ilości ale jest tak cudowny, że niedługo znowu go zrobię:) I może wtedy zrobię własne zdjęcia, bo dzisiaj zanim o tym pomyślałam był już zjedzony.
      Przepis i zdjęcie pochodzi od Dorotus76 z http://mojewypieki.blox.pl/html
      SKŁADNIKI:

      • 300 ml śmietany kremówki (użyłam śmietanki Elmlea 36 proc. tłuszczu)
      • 4 żółtka
      • 3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią (ja użyłam 2 łyżki cukru pudru z cukrem waniliowym)
      • cukier do skarmelizowania: 3 łyżki (można użyć cukru brązowego
      WYKONANIE:

      Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Doprowadzić do wrzenia, następnie odstawić do przestudzenia.

      W miseczce drewnianą łyżką utrzeć żółtka z cukrem. Mieszając, połączyć ze stopniowo dolewaną, przestudzoną śmietanką. jajeczną przecedzić przez sitko, by pozbyć się ewentualnych grudek. Wypełnić nią 2 - 3 płytkie foremki żaroodporne

      Piekarnik rozgrzać do 100ºC. Wstawić foremki z masą i zapiekać około 45 minut do godziny. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Ostudzić w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny

      Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając by nie spalić). Podawać natychmiast.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „CREME BRULEE”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 12 marca 2011 21:48

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów