Piekielna kuchnia Anety

likiery, napoje

  • czwartek, 20 września 2012
    • Likier "Nutella"

      Od jakiegoś czasu chętnie robię domowe alkohole. W kręgu rodziny i znajomych jestem już w tym trochę znana i czasami słyszę: "A zrobisz mi ten swój dobry domowy likier na urodziny?;)". Do tej pory były to głównie likiery. Likier cappucino  czy Malibu już na stałe u mnie zagościły i są idealne na prezent czy do sączenia na damskich pogaduchach. Tym razem jednak miałam ochotę na coś innego i gdy na jednym z blogów zobaczyłam przepis na likier, który miał w smaku przypominać nutellę, wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała go zrobić. I wiecie co...? Nie zawiodłam się. Wyszedł naprawdę pyszny i myślę, że będzie kolejnym alkoholem który u mnie zagości już na stałe. 


      likier nutella

      Inspiracja z bloga 2drink.pl 

       

      Składniki:

      • 100g orzechów laskowych
      • 400ml masy krówkowej
      • 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego
      • 1 mleczna czekolada
      • 1 łyżka kakao
      • 250ml wódki

       Zaczynamy od orzechów. Łuskane orzechy wysypujemy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy na 7 minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po wyjęciu wysypujemy na ręcznik papierowy i pocieramy ręcznikiem, żeby zeszła ciemna skórka z orzechów. Mielimy je w młynku. 

      W  garnuszku podgrzewamy czekoladę z masą krówkową i kakao. Gdy czekolada się rozpuści, wlewamy do niej mleko skondensowane i orzechy mielone. Dokładnie mieszamy.Gdy będzie letnie mieszamy z wódką i wstawiamy na pół godziny do lodówki* i możemy pić. 

       

      *Jeśli zbyt długo będziemy trzymać w lodówce likier może nam zbytnio zgęstnieć, dlatego przed podaniem dobrze jest go trochę ogrzać. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Likier "Nutella"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 września 2012 20:15
  • czwartek, 09 sierpnia 2012
    • Mojito

      Pyszny drink na bazie rumu. Podobno jest jednym z najlepiej sprzedających się drinków w klubach i wcale się temu nie dziwię bo naprawdę jest pyszny. 

       

      Po inspirację sięgnęłam do Dusiowej, zamieniając tylko wodę gazowaną na sprite.

       

      mojito

      Składniki:

      • 40ml rumu
      • pół limonki
      • 2 łyżeczki trzcinowego cukru (ja nie miałam i dałam zwykły biały)
      • kilka listków mięty
      • kruszony lód
      • sprite

      Limonkę pokroić na 4 mniejsze części i włożyć na dno wysokiej szklanki. Zasypać cukrem i ugnieść aż limonka puści sok. Dodać mięte i ponownie ugnieść. Wlać rum. Dodać kruszony lód i całość wymieszać. Uzupełnić sprite.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mojito”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 sierpnia 2012 10:46
  • czwartek, 21 czerwca 2012
    • Domowy sok "Kubuś"

      Kto z nas nie lubi soku Kubusia? No kto? Ja w każdym razie bardzo go lubię ale nigdy bym nie pomyślała, że mogę go stworzyć w domowych warunkach. Tak było do momentu gdy na blogu Jedz mnie! zobaczyłam, że jednak to jest możliwe. Jest naprawdę pyszny i smakiem nie odbiega od tego kupnego no i można dowolnie modyfikować składniki w zależności od upodobań. Polecam!

       

      kubus

       

      Składniki:

      • 3-4 spore marchewki
      • garść truskawek
      • 1 brzoskwinia
      • szklanka soku jabłkowego
      • szklanka wody mineralnej(lub chłodnej przegotowanej)
      • 2 łyżeczki cukru

      Marchewki gotujemy w wodzie z cukrem około 20 minut, aż będą bardzo miękkie. Odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia (można też ugotować je na parze i potem dosłodzić gotowy sok, dzięki temu z marchwi nie wypukają się żadne składniki odżywcze)

      Marchew, truskawki i pokrojoną w kawałki brzoskwinie miksujemy. Dolewamy sok jabłkowy. Powstanie z tego gęsty mus, który rozcieńczamy szklanką wody (może być mniej lub więcej w zależności od preferowanej gęstości naszego soku). 

      Sok przechowywać w lodówce. Maksymalnie 2 dni.

      Smacznego!

       

      Przepis dodaje do akcji:


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy sok "Kubuś"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 czerwca 2012 20:52
  • poniedziałek, 30 maja 2011
    • Likier Malibu

      Ostatnio trochę zapuściłam mojego bloga. Wszystko przez to, że miałam ostatnie matury, brak internetu i w koncu wyjazd. Ale już wróciłam i w trakcie szukania wakacyjnej pracy ppstaram się wszystko nadrobić. 

      Tak więc dzisiaj zaprezentuje niesamowicie dobry likier malibu;) Jest naprawde pyszny, kremowy, delikatny i od pierwszego spróbowania go pokochałam;) 

      Przepis bierze udział w akcji Amore del tropico

       

      malibu

      SKŁADNIKI:

      • 20 dag wiórków kokosowych
      • szklanka spirytusu
      • puszka mleka  skondensowanego słodzonrgo
      • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

      Wiórki wkładamy do szczelnego słoiczka, zalewamy spirytusem i zakręcamy. Odstawiamy na co najmniej 3 dni (im dłużej tym lepsze). Po tym czasie odsączamy wiórki ( ja ze swoich zrobiłam pyszne mini batoniki bounty, ale o tym później) . Mieszamy oba mleka, dolewamy odsączony spirytus i miksujemy. Gotowe malibu przelewamy do butelki. 

      SMACZNEGO!!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Likier Malibu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 maja 2011 17:41
  • środa, 11 maja 2011
  • poniedziałek, 09 maja 2011
  • środa, 23 marca 2011

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów