Piekielna kuchnia Anety

obiad

  • wtorek, 02 października 2012
  • niedziela, 30 września 2012
    • Kotleciki warzywne

       

      Miały być kotleciki z kalafiora, ale dodałam do nich trochę kapusty, która została po ostatnim obiedzie, marchewkę i  pietruszkę, więc powstały warzywne kotleciki.

      Wyszły bardzo delikatne, smaczne i zdrowe. Podałam je z sosem ze świeżych pomidorów i pure z ziemniaków;) Polecam.

       

      kotleciki

       

      Składniki:

      • pół średniego kalafiora
      • 2 marchewki
      • 1/4 główki kapusty
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      • 1 jajko
      • 1 cebula
      • 1 czerstwa bułka
      • 4-5 pieczarek
      • pół szklanki kaszy manny
      • 1 jajko
      •  sól, pieprz, słodka i ostra papryka 
      • bułka tarta do panierowania

       

      Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy.

      Marchewki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Gotujemy razem z kalafiorem na parze do miękkości, 

      Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

      Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pieczarkami na łyżce masła.

      Bułkę moczymy w wodzie.

      Wszystkie warzywa mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i  kaszę mannę*. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy do smaku. 

      Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni aż do zarumienienia z dwóch stron. 

      Kotleciki podajemy z sosem ze świeżych pomidorów i pure;)

       

      SMACZNEGO;)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kotleciki warzywne”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 września 2012 19:34
  • wtorek, 25 września 2012
    • Papryki faszerowane

      Sezon na paprykę trwa w najlepsze więc zapraszam na papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem naturalnym .

      Farsz smakuje bardzo podobnie jak ten do gołąbków, jednak zamiast kapusty, jest on zamknięty w czerwonej papryce,

      co sprawia, że ta potrawa nabiera całkiem innego charakteru.

       

      hf

       

      Składniki:(na 5 papryk)

      • 5 papryk średniej wielkości

      Farsz:

      • 200 ryżu (ja użyłam ryżu naturalnego w 10 minut firmy Sonko i sprawdził się idealnie)
      • niecały 1kg mięsa mielonego
      • 1 czerstwa bułka
      • 1 jajko
      • 1 cebula
      • kilka pieczarek
      • przyprawy (sól, pieprz, vegeta, ostra papryka)
      • ew. kasza manna

      Opcjonalnie:

      • żółty ser

       

      Ryż gotujemy wg instrukcji na pakowaniu. 

      Bułkę moczymy w wodzie i zostawiamy ją na jakiś czas, gdy nasiąknie odciskamy ją.

      Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy ją z pieczarkami i zostawiamy do ostygnięcia. 

      Wszystkie składniki farszu wkładamy do miski i mieszamy. Przyprawiamy wg uznania. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę kaszy manny. Wtedy masa będzie bardziej zbita. 

      Paprykę myjemy. Wycinamy ogonek i wyjmujemy wszystkie pestki ze środka. Papryki nadziewamy farszem. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, podlewamy trochę wodą i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy  około 50 minut. Pod koniec pieczenia paprykę można posypać startym żółtym serem i zapiekać aż do jego roztopienia.

      SMACZNEGO:)

       

      Przepis dołączam do akcji:

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Papryki faszerowane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 września 2012 00:14
  • środa, 05 września 2012
    • Leczo mojej mamy

      W naszym domu specjalistką od lecza zawsze była moja mama. Robi chyba najlepsze leczo na świecie;) Jednak ostatnio i ja zostałam dopuszczona do jej przepisu, czym się dzielę. Robi się je niezwykle prosto, chociaż jest trochę bawienia się przy krojeniu warzyw. Polecam;)


      leczo

      Składniki:

      • 1kg cebuli
      • 1kg papryki
      • 1kg cukinii
      • 1kg pomidorów
      • 1kg kiełbasy
      • 1 łyżka oleju
      • 2 łyżki mąki (opcjonalnie)
      • sól, pieprz, chili

       

      Wykonanie:

      Cebulę siekamy w piórka i podsmażamy w dużym garnku na łyżce oleju. Cukinię obieramy ze skóry i wykrawamy część z pestkami i kroimy w kostkę. To samo robimy z papryką i pomidorami. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej pokrojone warzywa i gotujemy aż do ich zmiękczenia. 

      Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na osobnej patelni i wrzucamy do warzyw (smażenie nie jest koniecznie, ale wtedy leczo ma lepszy smak). 

      Gotujemy aż część warzyw się 'rozpadnie' i leczo zgęstnieje. Jeśli ktoś woli jak warzywa nie są zbyt rozgotowane, można zaklepać je mąką. 

      Leczo przyprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.

      Smacznego:)

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo mojej mamy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 05 września 2012 16:32
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
    • Zapiekanka gyros

      Jakiś czas temu dostałam bardzo dużą paczkę z firmy Sonko. Dzięki produktom (głównie ryżom) od nich zrobiłam już Kurczaka curry z pomidorami i Kolorową sałatkę i dzisiaj też nabrałam ochoty na obiad z ryżem. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na przepis z tego bloga i od razu wiedziałam, że chcę to zrobić. Zapiekanka okazała się strzałem w dziesiątkę i smakowała całej mojej rodzince.

       

      Składniki (dla około 5 osób):

      • 3 torebki białego ryżu Sonko
      • 2 duże piersi z kurczaka (lub niecałe 1kg kawałków z kurczaka)
      • 1 duża cebula
      • 1 czerwona papryka
      • 4-5 ogórków konserwowych
      • 20dag żółtego sera
      • opakowanie przyprawy gyros
      • majonez ketchup

      Wykonanie:

      Ryż ugotować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować majonezem, polać ketchupem i posypać 1/3 startego sera.

      Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na dużej patelni razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać przyprawę gyros. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

      Mięso z cebulką ułożyć na ryżu. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki konserwowe. Posypać resztą żółtego sera.

      Naczynie wstawić do piekarnika, ustawić temperaturę na 175 stopni i piec około pół godziny. Podawać.

      Smacznego;) 

       

      Przepis dodaję do akcji:

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka gyros”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 sierpnia 2012 22:17
  • sobota, 18 sierpnia 2012
    • Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami wg Pascala

      Pewnie już każdy z Was widział reklamę Lidla: Pascal vs Okrasa. Co tydzień ci panowie szykują dla nas po jednej potrawie, ze składników które można kupić w Lidlu za około 19,99. Teraz i ja postanowiłam ich wziąć na ruszt i zrobiłam podudzia z kurczaka z pomidorami i porami wg Pana Pascala. Nie wiem dokładnie jak to wyszło z ceną, bo akurat większość składników miałam w domu, ale sądzę, że dałoby radę zmieścić się w wymaganej kwocie 19,99 i przy tym chcę zaznaczyć, że jest to danie dla 4 osób, a u mnie najadło się tym nawet 5;) A jeżeli chodzi o smak potrawy to wyszło całkiem dobre, chociaż nie tak rewelacyjne jak myślałam. No ale nic. Może następnym razem na ruszt pójdzie danie Pana Okrasy? ;) 


      podudzie pascala

      Składniki: (obiad dla 4 osób)

      • 8 sztuk podudzi z kurczaka
      • 150g suszonych pomidorów
      • 300 g pora
      • 2 ząbki czosnku
      • puszka jasnego piwa
      • 1 duża cebula
      • 1 łyżeczka suszonej bazylii
      • masło
      • sól, pieprz do smaku

      Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

      Podudzia myjemy, osuszamy (można odciąć torebki stawowe) i doprawiamy je solą i pieprzem. Danie podajemy z młodymi ziemniakami.

      W garnku* (który można włożyć do piekarnika)  rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się pięknie zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy.

       Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą, dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.

       Wszystko ponownie mieszamy, wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy puszkę jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.

       

      *nie każdy ma taki garnek dlatego polecam najpierw podudzia podsmażyć na patelni, a potem przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego i zapiec. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Podudzie z kurczaka z pomidorami i porami wg Pascala”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      sobota, 18 sierpnia 2012 08:11
  • poniedziałek, 13 sierpnia 2012
    • Kurczak curry z pomidorami

      Do kurczaka curry przymierzałam się już od dłuższego czasu, jednak dopiero niedawno z powrotem odkryłam na niego przepis i postanowiłam go zrobić. Wyszedł bardzo dobry. Sądzę, że nie raz jeszcze zagości na naszym stole. Kurczaka podałam z ryżem jaśminowym firmy Sonko 


      curry

      Po inspirację sięgnęłam z bloga Smakocie i Łakołyki robiąc tylko kilka drobnych zmian m.in zamieniłam pomidory z puszki na świeże.

       

      Składniki (na około 3 osoby)

      • 1 podwójna pierś z kurczaka
      • 1 duża cebula
      • 3-4 świeże pomidory (lub pomidory z puszki)
      • 2 łyżki śmietany
      • 1 płaska łyżka curry
      • sól, pieprz, oliwa
      • ryż do podania (u mnie Jaśminowy firmy Sonko - sprawdził się idealnie)

      Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i skropić oliwą. Cebulę pokroić w piórka. Kurczaka z cebulą podsmażyć. Aż kurczak lekko się przyrumieni. Dodać curry, wymieszać chwilę smażyć całość na niewielkim ogniu.

      W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do kurczaka (jeśli dodajemy pomidory z puszki wlać je razem z zalewą). Trzymać na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie stopniowo dodawać śmietanę. 

      Jeśli curry jest zbyt rzadkie można rozrobić łyżkę mąki z niewielką ilością wody i wlewać do sosu cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Chwilę pogotować i gotowe. 

      Podawać z ryżem. 

      Smacznego :)

       

      Przepis dodaję do akcji:


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak curry z pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 sierpnia 2012 15:36
  • wtorek, 31 lipca 2012
    • Okonomiyaki

      Okonomiyaki – rodzaj japońskiej potrawy, placków składających się z wielu różnych składników i pieczonych na rozgrzanej blasze. Okonomiyaki dosłownie znaczy: "smaż, co chcesz".

      Moja kolejna japońska potrawa. Od koleżanki która była w Japonii wiem, że nie smakuje dokładnie tak samo jak ta serwowana w Kraju Kwitnącej Wiśni, ale mi smakowała i uważam, że jest warta wypróbowana. Do podstawowego ciasta można dodać swoje ulubione dodatki: boczek, podsmażonego kurczaka, warzywa, krewetki, dlatego okonomiyaki za każdym razem może być inne.

      okonomiyaki

      Składniki:

      • pół główki kapusty
      • 2 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • szklanka wody
      • 1 cebula (lub por)
      • pół puszki kukurydzy
      • pare plasterków boczku lub kawałków kurczaka
      • kilka pieczarek
      • swoje ulubione dodatki
      • sos do okonomijaki (ja nie miałam, więc użyłam majonezu i ketchupu)
      • sól, pieprz

      Kapustę cienko pokroić, wrzucić ją do miski. Dodać mąkę, wodę i jajka. Lekko posolić i popieprzyć. Dodać kukurydzę. 

      Na patelni podsmażyć plasterek boczku lub kurczaka, lub inne dodatki. Jak się przyrumieni nałożyć na mięso porcje ciasta z kapustą. Smażyć na średnim ogniu potem przewrócić na drugą stronę. 

      Placek podawać posmarowany sosem do okonomiyaki lub majonezem. 

      Smacznego

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Okonomiyaki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      wtorek, 31 lipca 2012 17:01
  • poniedziałek, 16 lipca 2012
  • środa, 11 lipca 2012
    • Omuraisu czyli japoński omlet z ryżem

      Omuraisu (jap. オムライス) - japońskie danie składające się z omletu ze smażonym ryżem. Zazwyczaj w środku oprócz ryżu znajdują się również kawałki kurczaka oraz warzyw, a całość polewana jest ketchupem.

      Zrobiłam to danie z czystej ciekawości, bo spodobała mi się japońska kuchnia. Wyszło ciekawe, jednak razem z U. stwierdziłyśmy, że czegoś w nim brak. Dlatego to pewnie nie ostatnia moja próba zrobienia omuraisu, tylko następnym razem spróbuję bardziej z nim poszaleć i trochę je podrasować. 

      Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku  

      omuraisu

      Inspiracja z tego bloga 

       

      Składniki: (na 2 porcje)

      • 100 g piersi z kurczaka
      • 180 g ugotowanego ryżu
      • 6 pieczarek
      • 4 jajka
      • ketchup
      • sól, pieprz do smaku
      • sos sojowy

      Ryż ugotować, odstawić do ostygnięcia. Pierś pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle. Lekko posolić, popieprzyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i 2 łyżki ketchupu. Wszystko podsmażyć na koniec dodać ryż. Przyprawić do smaku sosem sojowym i ew. dodatkowo solą z pieprzem.

      Wszystko wymieszać do momentu aż ryż nabierze czerwonawego koloru i nie będzie żadnych grudek. 

      Jajka rozmłócić. Na średniej patelni z połowy jajek usmażyć omlet. Ważne by jajka ścięły się tylko od spodu, a  z wierzchu były półsurowe. Omlet wyłożyć na talerz, stroną półsurową do góry. Na połowę omletu wyłożyć farsz, przykryć drugą połową. Tak przygotowany omlet polać ketchupem. Podawać.

      SMACZNEGO:)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Omuraisu czyli japoński omlet z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      środa, 11 lipca 2012 11:28

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów