Piekielna kuchnia Anety

ciasteczka

  • czwartek, 13 września 2012
    • Brazylijskie kokosowe bułeczki

      Drożdżowe wypieki zawsze napawały mnie lekkim przerażeniem... Niestety nie mam jeszcze (ale mam nadzieję, że kiedyś będę miała) maszyny do wyrabiania ciasta, dlatego zawsze robię to ręcznie i mówiąc szczerze średnio to lubię. No i to wyrastanie... nie wiem jak to się dzieję, że  czasami ciasto ślicznie mi wyrośnie, a innym kompletnie nie zamierza powiększyć swojej objętości.

      Dlatego już kompletnie nie wiem, co mnie skłoniło do zrobienia wczoraj aż dwóch różnych wypieków drożdżowych. To chyba wszystko przez kompletny brak pieczywa w domu i brak chęci do wyjścia do sklepu oraz pachnące zdjęcia na blogu Arabeski. Jeśli chodzi o pierwszy wypiek to nie mam się czym chwalić, bo moje bułki z przedziałkiem wyszły co prawda smaczne, ale niewyrośnięte no i nawet nie zdążyłam zrobić im zdjęć, bo domownicy wszystkie zjedli. Ale myślę, że jeszcze się do nich przymierzę i może wyjdą jeszcze lepsze.

      Ale za to bułeczki kokosowe o dziwo wyszły mi bardzo dobre, duże i pachnące kokosem. dlatego gorąco je polecam;)

      bułeczki kokosowe

       

      Składniki (na ok 20 bułeczek):

      Ciasto:

      • 1 szklanka ciepłego mleka
      • 2 jajka
      • 4 szklanki mąki pszennej (około 525g)
      • 60 g miękkiego masła
      • 4 łyżki cukru
      • 50 g świeżych drożdży (można też użyć suchych)
      • 1/2 łyżeczki soli

      Nadzienie:

      • 2/3 szklanki cukru
      • 1/2 szklanki mleka
      • 2 szklanki wiórków kokosowych (200g)

      +odrobina mleka lub białko do posmarowania bułeczek

       

      Wykonanie:

      Mleko podgrzać, by było letnie, dokładnie rozpuścić drożdże, dodać po łyżce cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć folią i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia przez około 1-2godziny.

      Pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie. Na patelni podgrzać (około 4 minuty) składniki farszu, aż cukier się rozpuści, a wiórki wciągną mleko. Przestudzić.

      Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i posmarować równomiernie kokosową masą, zrolować. Podzielić na około 20 części i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny. Po tym czasie bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem lub mlekiem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15-20 minut.

      Smacznego;)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Brazylijskie kokosowe bułeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 września 2012 11:39
  • poniedziałek, 25 czerwca 2012
    • Walka z sesją i Cynamonowe palmiery

      Prawie wszyscy już zakończyli sesję, a ja swoją dopiero zaczynam. Egzaminów przede mną niedużo, bo tylko 3, za to wiedzy do przyswojenia całe mnóstwo. Na pocieszenie zrobiłam sobie te cynamonowe palmiery. Są mega szybkie w przygotowaniu i dzięki nim mogę zaspokoić mój apetyt na słodkości jaki mam zawsze gdy się intensywnie uczę.  A jutro proszę o mocne trzymanie  kciuków za mój pierwszy egzamin.

       

                     

       

      Składniki:

      •  1 arkusz ciasta francuskiego
      • 1/3 szklanki drobnego cukru
      • 1 łyżka cynamonu

       

      Wykonanie:

      Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto francuskie. Wcześniej rozmrożone Rozłożyć na oprószonej cukrem powierzchni. 

      Ciasto posypać częścią cukru, lekko dociskając. Złożyć na pół*. Znowu posypać cukrem i każdą połowę znowu złożyć na pół. Następnie posypać cukrem i złożyć całe ciasto na pół jakbyśmy zamykali książkę. Oprószyć cukrem.

      Ciasto pokroić na 8mm plasterki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach. Lekko spłaszczyć dłonią.

      Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.

      Smacznego:)

       

      * Sposób składania może brzmieć trochę skomplikowanie, jednak jest to całkiem proste. Ja niestety nie wpadłam na to, żeby sfotografować poszczególne etapy składania(poprawię to przy kolejnym ich pieczeniu). Niepewnych odsyłam do strony Moje wypieki, gdzie są pokazane poszczególne fazy składania palmierów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Walka z sesją i Cynamonowe palmiery”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 czerwca 2012 11:27
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi

      Ostatnio potrzebowałam zrobić szybkie, najlepiej czekoladowe ciasteczka na wizytę rodzinki.W tym celu postanowiłam zajrzeć do mojej najukochańszej książki z przepisami do "Złotej księgi czekolady". Wybór padł na te ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi i jak zwykle się nie zawiodłam. Ciastka wyszły bardzo dobre, a moje rodzeństwo wcinało je jeden za drugim.

      Przepis podaję z moimi małymi zmianami.

       

      Składniki:

      • 300g mąki pszennej
      • 1łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 250g margaryny
      • 200g cukru
      • 2 jajka
      • 375g płatków owsianych
      • 1 gorzka czekolada (lub wiórki czekoladowe)
      • pół paczki mlecznej czekolady
      • garść pokrojonych orzechów włoskich

       

      Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.W miseczce wymieszaj mąkę, proszek, sodę i sól. 

      Czekolady posiekaj na małe kawałeczki.

      Mikserem na wysokich obrotach utrzyj margarynę i cukier. Dodaj jajka i starannie je wymieszaj masę. Nadal miksując dodaj przygotowaną mieszankę z mąką oraz płatki owsiane. Następnie ręcznie wmieszaj oba rodzaje posiekanych czekolad (lub wiórek).

      Uformuj z masy ciasteczka wielkości piłki golfowej i ułóż je w odległości 7 cm od siebie na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz do uzyskania jasnobrązowej barwy, około 10minut.

      Smacznego! 

       

       

      Przepis dodaję do akcji:


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciągliwe ciasteczka z wiórkami czekoladowymi”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piekielnakuchniaanety
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 09:53
  • poniedziałek, 28 maja 2012
  • czwartek, 17 maja 2012
  • czwartek, 08 września 2011
  • sobota, 13 sierpnia 2011

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top Blogi
Dodatki na bloga
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów